Narsissister i forhold: 11 klare trekk du ikke bør unngå

Usikker på om du er sammen med en narsissist? Jeg skal vise deg 11 klare trekk på at du er sammen med en narsissist slik at du kan unngå å gå i samme fellen som utallige andre!
Narsissister i forhold: 11 klare trekk du ikke bør unngå. Forretningsmann med maske.

Usikker på om du er sammen med en narsissist? Jeg skal vise deg 11 klare trekk på at du er sammen med en narsissist slik at du kan unngå å gå i samme fellen som utallige andre inkludert meg selv!

Jeg vil påpeke at man ikke skal pålegge andre kliniske diagnoser som personlighetsforstyrrelser uten at man har gjort dette gjennom kvalifisert personale som psykologer og annet helsepersonell.

Det er også mulig å ha mange narsissistiske trekk uten å lide av narsissistisk personlighetsforstyrrelse som er klassifisert i diagnosesystemet DSM-5 og ICD 10 under andre spesifikke personlighetsforstyrrelser uten å være definert her.

Vi har alle noen av disse trekkene i varierende grader og på forskjellige tidspunkt. Selv om noen utviser enkelte av disse trekkene periodemessig eller i liten grad betyr ikke dette nødvendigvis at noen er narsissister.

Narsissisme har fått mer og mer omtale i media i det siste og folk begynner å bli mer oppmerksom på denne personlighetsforstyrrelsen som kan være vanskelig å forholde seg til.

Jeg skal innledningsvis fortelle litt om narsissisme generelt, slik at du får en god forståelse for hva du skal se etter. Dette gjør det mye lettere å kjenne det igjen i et forhold!

Videre i artikkelen skal jeg gå inn på narsissisme i en romantisk relasjon, og mye av dette gjelder også i de tidligere fasene av et forhold, nemlig datingfasen.

Avslutningsvis vil jeg ta en liten oppsummering!

Definisjon av narsissisme

Narsissisme er kort fortalt en forhøyet oppfattelse og tanker om seg selv og mangel på empati og forståelse for andre. Narsissister setter ofte seg selv først og tenker at de er bedre enn andre mennesker.

Folk kan ha en normal mengde narsissisme og det vil i enkelte tilfeller være sunt, men en patologisk og klinisk diagnostisert narsissister har dette til en destruktiv grad.

De kan rett og slett ikke styre seg. Narsissister har et ødelagt ego som må mates gjennom oppmerksomhet og validering konstant og de vil derfor søke dette i en såpass stor grad at det ofte er destruktivt.

Narsissister har ofte en destruktiv natur og er tiltrukket kortvarige gleder og seire i stedet for langvarige og sunne forhold til ting og mennesker.

De er kjent for å ta destruktive avgjørelser som ikke er til andres eller sitt eget beste og jakter ofte kortvarig spenning og gleder.

Definisjon av narsissisme. Rød kvinne i mørket.

Hva er en narsissist?

En narsissist er et individ er en person som har mistet sitt ekte seg og erstattet dette med vrangforestillinger av grandiositet og et falsk selv.

Dette fungerer som et skjold som skal beskytte de mot livets vanskeligheter og beskytte deres sårbare ego i form av narsissistisk skade gjennom å ha et selvtrilskrivende bilde av seg selv som perfekt.

De tror dette bildet er et utrykk av seg selv og forlanger at andre tror på denne konfabuleringen. Det er derfor det kan være helt dissosiativt å møte en narsissist, og spesielt en av lav intelligens.

De har en helt annen virkelighetsoppfatning og holder sitt ekte jeg skjult til enhver tid slik at de kan unngå skade på sitt narsissistiske selv.

Narsissister besitter en form for kald empati som er refleksiv og kognitiv i den forstand at de forstår hva som er dumt å gjøre og hvordan dette kan påvirke andre, men at de ikke klarer å dy seg.

Det er derfor man ofte blir møtt med alle mulige defensive taktikker og metoder når man forsøker å komme til bunns i noe eller hvis de har gjort noe sårende.

De benytter seg ofte av DARVO i disse situasjonene som står for: Deny, attack, Reverse, Victim and Offender som en forsvarsmekanisme.

Narsissister er også avhengig av eksternt påfyll for å stabilisere seg selv og sine følelser og samtidig innhente selvsikkerhet og selvfølelse i form av oppmerksomhet og validering enten denne er negativ eller positiv.

Narsissister engasjerer seg ofte i idealisering og devaluering når det kommer til andre mennesker og relasjoner.

Så lenge du oppfører deg og de har interesse for deg vil du bli idealisert, men hvis dette forandrer seg vil du bli devaluert. Dette kan skje på sekundet eller over tid.

Dette er en form for forsvarsmekanisme for å bevare sin selvfølelse, følelse av viktighetsgrad og for å være tidlig ute før du velger å gjøre avslutte relasjonen.

Narsissistisk påfyll

Narsissister er avhengig av ekstern oppmerksomhet, validering og selvhevdelse for å få narsissistisk påfyll da de ikke har noen måte å oppdrive dette på innad gjennom seg selv.

Narsissister har i grunn et ødelagt ego som må mates konstant av andre mennesker. Vanlige mennesker uten enkelte personlighetsforstyrrelser henter dette selv eller finner en naturlig og sunn arena for å få dette.

De søker dermed andre mennesker for å føle seg bedre, og de har ulike måter å gjøre dette på. Enkelte av metodene er sunne av natur, mens andre er mer destruktive og går veldig ut over andre mennesker.

Deres selvbilde er ofte ødelagt og krever konstant påfyll og de har i hovedsak noen få metoder de elsker å ta i bruk for å oppnå dette avhengig av om de er cerebrale eller somatiske.

Narsissister kan få påfyll av positive interaksjoner og oppmerksomhet så vel som negative og dette er en av grunnene til at det er så destruktivt i forhold.

Somatiske narsissister og påfyll

Disse får ofte påfyll gjennom å bruke kroppen sin på sett og vis og avhengig av alder og utseende vil dette vise seg på ulike måter.

 • Seksuelt – Narsissister er ofte promiskuøse av natur og dette er dermed en lett måte å få påfyll. Det har de siste årene blitt enda lettere med tanke på at det funnes utallige datingsider og apper man kan benytte seg av.
 • Utseende – De er ofte veldig opptatt av hvordan de ser ut og hvordan andre folk oppfatter de. De kan derfor bruke enormt mye tid på dette og sette seg i situasjoner hvor de kan hente påfyll ved å bruke utseende sitt. Dette er en av mange grunner til at eldre narsissister ofte sliter mye og blir verre med årene.
 • Dating – De er ofte seriedatere som hopper fra forhold til forhold. Ofte varer forholdene bare i 3 måneder til 2 år før de hopper videre hvis de ikke kan hente påfyll i forholdet mer.
 • Sosiale medier – Dette er nok en av favorittene til mange narsissister og her kan de hente påfyll i enorme mengder om de har aktive sosiale medier!
 • Flørting – Ved å flørte og engasjere seg i slik kan de også hente mye påfyll hvis de får gode tilbakemeldinger på dette. De takler avvisning dårlig og tar dette personlig så dette varierer mye.
 • Klær – De bruker gjerne klær som viser mye kropp og kler seg overveldende seksuelt selv om det kanskje ikke er en passende setting.
 • De oppsøker situasjoner – De oppsøker gjerne situasjoner og steder de kan hente påfyll ved å bruke kroppen som et treningsstudio, utested eller rett og slett bare være ute og i nærheten av folk de kan få påfyll av.
 • Tabu – De kan også søke påfyll som er uetisk og umoralsk og mange får et ekstra kick av dette da det kan gi enda mer påfyll. For eksempel å flørte med søsteren til kjæresten osv.
Somatiske narsissister og påfyll. Kvinne i treningsklær.

Cerebrale narsissister og påfyll

Cerebrale narsissister bruker derimot hodet, status, posisjon og sitt intellekt til å få oppmerksomhet og drive med selvhevding for å få påfyll.

Dette er ofte folk som ikke kan brukte utseendet sitt eller er av middelmådig eller høyere intelligens.

Det finnes narsissister som har høy intelligens, men de begår ofte mange feil da de overvurderer sine emner i tillegg til å ta dristige avgjørelser og sjanser.

Her er noen av metodene de gjerne benytter for å skaffe seg påfyll:

 • Posisjon – De bruker gjerne sin posisjon for å utøve makt særlig hvis det er en maktbalanse i forholdet som for eksempel hvis noen er avhengig av de økonomisk i et forhold eller i jobbsammenheng hvor de har en høyere stilling eller ansvar ovenfor deg.
 • Intellekt – De elsker å briljere med sin intellekt enten den mangler eller er tilstede. Her vil det være store variasjoner, og narsissister overvurderer i stor grad sin intellekt og kunnskap. De ender ofte opp med å ta dårlige avgjørelser selv om de blir fortalt om alt som kan gå feil.
 • Status – Ved å ha høy status er dette noe de kan benytte for å få påfyll. Dette har ikke alltid noe med intellekt å gjøre, og kan også komme av utseende.
 • Snevre hobbyer – De kan ha snevre hobbyer eller nisje kunnskaper om noe som de velger å snakke om konstant da de kan mye om emnet. Slik føler de seg bedre i tillegg til at andre vil tro de har mye smart å komme med.
 • Memorisering – Narsissister har i mindre grad egne tanker relatert til annet enn hvordan de kan hente påfyll da de er veldig fokusert utad og driver i svært liten grad med selvrefleksjon. Derfor memorerer de ofte utsagn, fakta eller ting for å virke intellektuell og lærd.
 • Selvhevding – Dette er noe de elsker å gjøre. I tillegg til å sanke positiv oppmerksomhet for sine bragder elsker de å småligjøre andre for å føle seg selv bedre. De driver rett og slett med selvhevding.
 • Diskutere og klage – Mange av de elsker å diskutere og finne hull i dine utsagn eller regelrett komme med helt motstridende utsagn i forhold til det du sier. Her kan det være umulig å vinne selv når du kommer med fakta på bordet.
 • Pretensiøse – De er ofte pretensiøse og grandiose av natur og tror de er bedre enn andre. Dette kan reflekteres i klær og oppførsel. De kan tenke at alle som ikke har oppnådd like mye med de er dårligere eller ikke verd noe.

Ulike typer narsissister og deres trekk

Det finnes i hovedsak to ulike typer narsissister og samme person kan bytte mellom disse to typene avhengig av tilførsel av påfyll og hvilken situasjon de befinner seg i.

Den ene er grandios og utadvendt, mens den andre er sårbar og søker påfyll gjennom andre metoder. Her tar de i bruk ulike taktikker og metoder, men noe vil selvfølgelig være gjeldende for begge.

Hvis en grandios narsissist får et slag mot seg kan deres ego bli så såret at de i en periode blir en sårbar narsissist før de finner tilbake igjen til den grandiose biten ved at noe i livet går bra eller at de får påfyll andre steder.

Man kan også dele narsissisme inn i flere underkategorier avhengig av hvilken modell man følger og i hvilken retning man velger å gå og en person kan besitte flere av disse samtidig og veksle mellom de ulike underkategoriene i stor grad.

Her de vanligste underkategorien hvis du er interesser i å ta et eget dypdykk inn i narsissismens verden:

 • Grandiøs.
 • Skjult eller sårbar.
 • Antagonistisk – En som alltid vil konkurrere og vinne i diskusjoner. Du kan aldri vinne uansett hvor mye du deltar.
 • Kommunale – Disse er mer spirituelle og kan utad virke som en person som ofrer seg for sitt eget beste, mens de egentlig har andre motiver. Typisk guruer med gudekompleks osv.
 • Ondartet – Det nærmeste du kommer en psykopat. Disse har onde intensjoner og mange på empati, aggresjon og paranoia.
 • Tilpasningsdyktig – Disse er mer omgjengelig og tilpasningsdyktige og fokuserer mer på karriere, skole, idrett eller andre prestasjoner som gjør at de får heder og ære på en »sunnere» måte.
 • Mistilpasset – Denne er også ondartet i stor grad og her finner du aggressivitet, villighet til å utnytte andre for sitt egen beste og negativitet. De gjør rett og slett livet surt for alle rundt seg.

Grandiose narsissistiske trekk

Grandiose narsissister er gjerne det man ser for seg når man tenker narsissist, og mange av de allmennkjente egenskapene teller selvfølgelig for en grandios narsissist.

Disse vil ofte være veldig utadvendte, pretensiøse og drive med selvhevding i stor grad. Her kan man høre utsagn om hvor bra og flinke de er i absolutt alt selv om de er middelmådige i beste fall.

Hvis du har møtt en grandios narsissist og blitt kjent med denne personen over tid kan det være helt absurd å høre enkelte av utsagnene de kommer med.

Noe som definerer en grandios narsissist og hvor patologisk han eller henne er avhenger av hvor sint eller frustrert de blir om de føler seg tråkket på eller får et slag imot seg i form av ego.

Jeg har selv opplevd å ha mottatt »silent treatment» i over en måned i et tidligere arbeidsforhold da jeg sa noe min tidligere sjef ikke likte etter å ha irritert meg i månedsvis over hans grandiose og narsissistiske oppførsel!

Her er noen tendenser grandiose narsissister har:

 • Grandiositet – De gir seg selv så stor betydning at det kan være latterlig. De tror at ikke verden, arbeidsplassen eller forholdet fungerer hvis ikke de fikser alt i tillegg til at ingenting er deres feil. De er best i absolutt alt, og ikke redd for å fortelle dette til andre.
 • Fantasier – Grandiose narsissister lever i en fantasiverden, og dette gjelder narsissister generelt, men en grandios gir deg et innblikk i denne verdenen. Her får man høre fantasier om makt, penger, kjærlighet, tidligere prestasjoner og alt mulig som ikke har fotfeste i virkeligheten.
 • De er spesielle – De tror de er spesielle og er ikke redd for å fortelle deg dette. De er de eneste som kan gjøre enkelte ting og har oppnådd alt mulig uten å kunne vise til noe i mange tilfeller. De kan også at de er bedre enn deg og at de egentlig burde være med noen som er bedre enn deg.
 • Arrogant og ubehagelig oppførsel – De er ofte arrogante og kan komme med veldig ubehagelige utsagn om andre inkludert deg. Dette gjør de ofte når de skal drive med selvhevding eller for å såre deg og føle seg selv bedre. De har veldig ofte en arrogant holdning.
 • Aggressivitet, straff og hevn – De kan vise enorm aggresjon hvis de føler seg tråkket på eller at du ikke viser de den viktigheten de krever. Det kan i verste fall ende opp med at de søker hevn i relasjonen enten dette er i forholdet eller på arbeidsplassen.
 • Selvtillit – De viser en form for selvtillit som ofte ikke har fotfeste i realiteten og tror de er en ekspert på ulike fagfelt eller emner de generelt kan veldig lite om, om i det hele tatt det grunnleggende.
 • Alt du gjør er feil – Alt du gjør er feil. Hvis de gir deg en enkel arbeidsoppgave som å rydde opp og du valgte å utføre denne ved å benytte deg av metode A så var det B som var riktig. Hvis du bruker B neste gang, så var det A som var riktig, og hvis du benytter deg av Metode A og B kombinert var det C som var riktig. Du kan ikke vinne! Dette gjelder også i diskusjoner og samtaler.
 • Utnyttelse – Narsissister elsker å utnytte andre til sitt eget beste, men spesielt hvis dette gjør at de kan se bedre ut utad. Hvis du gjør en arbeidsoppgave kan de gjerne ta skryt for denne eller hvis du kjøper eller tar med noe kan de ta all æren for det. De har lite empati, og er ofte flinke til å utnytte andre for sitt eget beste.

Sårbare eller skjulte narsissistiske trekk

Sårbare også kalt skjulte narsissister er i motsetning til sin motpart litt mer slu og ikke like utadvendt i hvordan de oppnår påfyll eller utnytter andre for å få påfyll eller sin vilje.

De er i større grad introverte og benytter metoder som ikke krever at de viser seg fra sin grandiose side, de kan rett og slett virke sjenerte, ydmyke og uskyldige helt til man blir kjent med de.

Disse kan være mye vanskeligere å legge merke til og benytter seg mer av andre metoder enn den grandiose selv om begge har samme spillebok og kan de samme triksene.

Her finner man metoder som ikke er like innlysende i tillegg til at de spiller på det mer sårbare hvor de ofte kan sette seg i en offerrolle for å få påfyll i form av sympati og oppmerksomhet.

Her er noen av tendensene til sårbare narsissister:

 • Lav selvtillit – Dette er en av hovedkarakteristikkene til en sårbar narsissist og for å sitere løst professor Sam Vaknin som er en ledende frontfigur når det kommer til det psykoanalytiske rundt narsissisme» En sårbar narsissist er en grandios narsissist som har feilet». Disse har derfor ofte lav selvtillit da de føler seg mislykket og tør ikke å leve opp til sitt potensiale som en grandios narsissists.
 • Spenningssøkende – Som nevnt er sårbare narsissister grandiose narsissister som ofte har feilet på store arenaer i livet. De vil dermed søke påfyll gjennom spenning i andre arenaer. Dette kan være sunne interesser, men ofte kan dette være usunne arenaer som avhengigheter eller andre ting.
 • Avhengigheter – Sårbare narsissister har ofte ulike avhengigheter og disse kan forandre seg over tid og gjelde alt fra sex, dating, sosiale medier, narkotika, alkohol eller andre ting. Dette kan være en kortvarig form for påfyll i tillegg til å skjule det underliggende problemet, nemlig mangel på selvfølelse og en dyp følelse av skam.
 • Defensive – De er veldig defensive og tåler ingen form for kritikk, mens den grandiose narsissisten kan takle dette bedre ved å avfeie hele greien og heve seg over kritikken vil den sårbare narsissisten gjøre dette i mindre grad og heller bli veldig defensiv og benytte ulike metoder som defleksjon, syndebukk, projeksjon, eller raseri for å slippe unna kritikken eller problemet.
 • Manipulering – Sårbare narsissister bruker manipulering og andre machiavellisk trekk for å få påfyll og få det som de vil. Her kan de bruke alle mulige metoder som gaslighting, utfrysning, ignorering, ghosting, lyving, sjarmering, love bombing, triangulering, offerrolle, svertekampanje, hevn, skyldfølelse og sex.
 • Kontrollerende oppførsel – Dette er noe grandiose narsissister også forsøker seg på, men sårbare narsissister bruker nok litt andre metoder for å oppnå dette. Her kan de innta offerrollen eller bringe inn andre mennesker i relasjonen for å få deg til å underkaste deg ønsker.
 • Mangel på respekt av grenser – Sårbare narsissister har en tendens til å ignorere grenser som er satt. Hvis du sier du ikke liker noe de gjør kan det være at de gjør det kun for å såre deg eller svekke dine grenser slik at de kan gjøre som de vil i relasjonen.
 • Sårende oppførsel – De kan delta i oppførsel som er sårende for deg ved å utnytte dine svakheter, gjentagende tråkke over dine grenser eller rett og slett være utro.
 • Konstant behov for validering – De har ofte konstant behov for validering og oppmerksomhet og hopper gjerne fra kilde til kilde for å få dette. Sosiale medier er et av favorittstedene, men også datingscenen. Her er det kontinuerlig med påfyll uten at man trenger å prestere på jobb, idrett eller andre arenaer.
 • Offerrollen – De inntar gjerne offerrollen for å få oppmerksomhet i tillegg til å fraskrive seg all skyld i sine egne feil eller mangler relatert til jobb, forhold eller andre ting i livet. Slik kan de fortsette å leve i sin illusjon om at ingenting er deres feil i tillegg til å høste påfyll gjennom å få validering.
 • Intense relasjoner – På grunn av den lave selvtilliten og mange andre faktorer har de ofte turbulente forhold med manipulasjon, humørsvingninger, oppsøking av spenning utenfor forholdet, flere partnere, seriedating og andre ting. De har sjeldenere stabile langvarige relasjoner.
 • Promiskuitet – Disse er ofte mer promiskuøse da dette er en av hovedmetodene de bruker for å finne påfyll. I større grad enn grandiose narsissister med enkelte unntak selvfølgelig. Dette kan være alt fra klær, oppførsel, dating til regelrett sex.
 Sårbare eller skjulte narsissistiske trekk. Kvinne med en maske.

10 klare tegn på at du er sammen med en narsissit

Det finnes mange tegn på at man dater en narsissist, men først burde man sette seg inn i hva en narsissist er og hvordan de fungerer for å en bedre forståelse for dette.

Vi skal vise deg 10 klare tegn på at du dater en narsissist! Husk at absolutt alle individer kan utvise noen av disse tegnene i enkelte tilfeller eller regelmessig og at det ikke betyr at man er en narsissist.

Enkelte kan ha narsissistiske trekk uten å være en patologisk narsissist og ingenting er svart hvitt.

Det finnes også forskjellige grader av narsissisme hvor noen er mer ondartet enn andre av natur, men hvis noen er en patologisk narsissist vil disse tendensene vise seg om og om igjen i stor grad.

Hvis noen viser de fleste av disse trekkene patologisk og regelmessig i stort sett alle situasjoner har man mest sannsynlig å gjøre med en patologisk narsissist.

1. Love bombing

Love bombing er kort fortalt å overøse noen med kjærlighet og lovord! Man blir rett og slett bombardert med kjærlighet.

Love bombing er ofte en form for manipulering selv om det selvfølgelig kan skje naturlig hvis man er forelsket.

Ofte vil man merke dette veldig i starten av relasjonen når man blir kjent med narsissisten og man blir idealisert av han eller henne.

Dette foregår ofte i honeymoon fasen og varer ofte i 3-6 måneder, men kan selvfølgelig vare lenger hvis man har en god relasjon uten å utfordre narsissisten.

Etter hvert vil man få mindre og mindre kjærlighet i form av love bombing og denne vil avta drastisk eller ende helt.

Man vil så få smuler også kalt bread crumbs fordi narsissisten vet at du krever dette for å fortsette relasjonen, mens de eventuelt ser etter en ny form for påfyll enten den er romantisk eller andre ting.

2. Bread crumbing/de gir deg smuler

Etter den første fasen i forholdet vil man bli servert smuler i stedet for hele brødet som man fikk i love bombing fasen, den initiale fasen av forholdet.

Dette er det flere grunner til, men hovedsakelig er dette fordi de har mistet interesse av å vedlikeholde relasjonen og føler at de har deg.

Det vil dermed være for drenerende å fortsette å bruke energi på forholdet i like stor grad da de ofte søker narsissistisk påfyll andre steder.

Ved å gi deg smuler gir de deg akkurat nok til at du fortsetter relasjonen lenge nok til at de kan finne seg andre ressurser å hente validering, oppmerksomhet og påfyll fra.

De kan også gjøre dette for å teste grensene og samle påfyll ved at du begynner å reagere på mangelen på kjærlighet i forholdet og hvorfor det ikke var som det var tidligere.

Husk at for mange narsissister er negativt påfyll like bra som positivt, og selv om det skaper med friksjon, negativet og problemer for forholdet enn om de bare ga litt mer av seg selv vil de ikke dette.

De later som om de er interessert i relasjonen ved å akkurat gi deg nok smuler til at du blir værende.

Dette er en form for manipulasjon og kan faktisk gjøre deg mer forelsket og avhengig av narsissisten gjennom å knytte traumatiske bånd.

3. Løgner om fremtiden

Narsissister elsker å fortelle løgner om fremtiden som en form for love bombing for å få deg engasjert i forholdet. Ofte så speiler de dine ønsker og drømmer om fremtiden uavhengig av hva de er.

Noen ganger så er de selvfølgelig genuine i å ønske dette i øyeblikket, men ofte så er dette en tom drøm i beste fall eller regelrett løgn i verste fall.

Her kan de love deg verden, men feile med å i det hele tatt ha et relativt stabilt og normalt forhold ved å bare være tilstede og engasjert i relasjonen.

Dette foregår som regel i starten av relasjonen, men kan fortsette over tid. Følg med på handlingene, og ikke ordene slik at det blir lettere å følge med på hva som er løgn.

4. Løgn løgn og mer løgn

Patologiske narsissister er også patologiske løgnere. Her vil det være variert akkurat hvor mye de lyver direkte, men ofte er store deler av deres eksistens basert på løgner.

Dette er gjerne mer synlig hos grandiose narsissister da de forteller skrøner, overdriver og regelrett lyver om sine egne prestasjoner, evner og tidligere erfaringer.

Hos mer sårbare narsissister forekommer dette oftere med tanke på det interpersonale forholdet og relasjonen i seg selv. Her vil man kontinuerlig ta de i små og store løgner om alt mulig.

Her vil de gjøre alt de kan for å unngå å ta ansvar for egne handlinger og dermed få en narsissistisk skade relatert til deres ego eller for å kunne fortsette med dårlig oppførsel.

Husk at narsissister er perfekte og gjør aldri noe dumt, negativt eller sårende. Det må være din feil hvis det er et problem i relasjonen eller så har det ikke hendt i det hele tatt.

Når man først har tatt de i en løgn, enten dette er utroskap, små ting eller økonomisk misbruk som de gjerne har forsøkt å skjule så vil de bli veldig defensive og benytte seg av disse DARVO metoden:

 1. Fornektelse – Først vil de nekte for at det i det hele tatt skjedde, selv om du har bevis. Dette er en form for gaslighting og kan være vanskelig å forstå seg på.
 2. Angrep – Hvis dette ikke fungerer vil de angripe ved å bruke disse metodene: Defleksjon, projeksjon, manipulering, løgn, verbale angrep, aggressivitets, trusler og angripe din karakter eller svakheter.
 3. Reversering av skyld – Hvis ingen av de andre metodene fungerer vil de reversere rollene ved å fordele skylden på deg. Her kan de si at det var din feil at det skjedde eller velge å gaslighte deg ved å si at de ikke har gjort noe og at du er slem som i hele tatt kan tro dette om de.

5. Behov for konstant validering og oppmerksomhet

De har ofte behov for konstant validering eller oppmerksomhet enten fra deg eller andre personer. Det kan i perioder virke som om de ikke har dette, men da har de som regel funnet seg et annet sted å hente dette.

Dette er veldig merkbart i perioder hvor de er utro eller har funnet en annen kilde som fungerer bedre enn deg. Dette kan være jobb, trening, romantiske relasjoner, sosiale medier, venner, foreninger eller andre ting.

Her vil man ofte merke at de mister umiddelbar interesse av deg samtidig som de plutselig har en enorm interesse av andre ting eller personer i denne perioden.

Hvis de mister en av disse hovedkildene vil de ofte gå tilbake til å hente narsissistisk påfyll fra deg igjen. Ofte merker man dette veldig tidlig i relasjonen, men så kan det avta ut over når de begynner å devaluere deg eller rett før forholdet går mot slutten.

Behov for konstant validering og oppmerksomhet. Sosiale medier.

6. Krever spesialbehandling

Folk med narsissisme tror alltid at de er spesielle og vil alltid kreve spesialbehandling. Her har de ofte egne regler for sin egen oppførsel, og andre regler for andre.

Hvis de ikke får dette kan de ta dette personlig og få en narsissistisk skade som gjør at de trekker seg tilbake i skallet sitt, utagerer eller forsøker å straffe deg.

I et forhold kan dette være ved at de etablerer grenser du må forholde deg til, men som de ikke må forholde seg til. Det kan også være at de skal bestemme alle viktig avgjørelser fordi de vet best.

De tror at de burde omgås andre spesielle og velstående mennesker fordi de selv er det. Dette er en av grunnene til at feilede narsissister ofte er bitre og lever i en illusjon hvor de fantaserer og forteller skrøner.

Dette kan også føre til at de begynner å devaluere deg fordi du ikke er »spesiell» nok for de, og de mener at de fortjener bedre. Spesielt hvis de ser en »svakhet» i deg.

Narsissister hater grenser, lover og regler fordi de mener at disse ikke burde gjelde for dem da de er spesielle.

De misliker også sterkt at andre tar beslutninger på deres vegne eller i interpersonale relasjoner og gruppedynamikker da de alltid vet best, og vil ofte kreve spesialbehandling og gjennomslag for sine forslag.

Her er noen situasjoner de forventer spesialbehandling i:

 • Grensesetting.
 • Lover og regler.
 • Invitasjoner.
 • Relasjoner.
 • Gaver og tjenester.
 • Avgjørelser.
 • Alt som er ubeleilig for de.

7. Ujevn maktbalanse og fordeling i forholdet

Narsissister må alltid vinne og det vil alltid være en intern maktkamp i forholdet. Narsissister hater å gå tapende ut av et forhold, og må derfor alltid sitte igjen økonomisk begunstiget eller motta andre tjenester.

Her kan det fort oppstå en ubalanse i forholdet, og plutselig sitter du igjen med 80% av husarbeidet eller alt det økonomiske ansvaret. Din bankkonto er gjerne felles, mens narsissisten sin er privat.

De manipulerer deg gjerne også ved å gjøre deg en tjeneste eller betaler for noe slik at de alltid kan vise til dette selv om du gjør 10x tilbake og elsker å bruke dette mot deg slik at du er evig skyldig.

Ikke bare skal de komme seirende ut økonomisk, men også emosjonelt og driver ofte med emosjonell manipulering for å få det som de vil i tillegg til å vise hvem som er sjefen i relasjonen.

Her kan det være lurt å kartlegge økonomien, tjenester og andre ting over tid for å se hvor skjevt fordelt det er. De utfører ofte små tjenester eller betaler for små ting slik at det virker balansert, men i realiteten er det sjeldent det.

8. Manipulering

Narsissister har svart belte i manipulering og benytter seg av alle metoder og teknikker for å få påfyll eller komme seirende ut av relasjonen!

Her tyr de til ulike metoder som:

 • Gaslighting – De får de til å betvile din egen virkelighetsoppfatning ved løgn, omisjon av sannhet, fornektelse, lureri og defleksjon. Selv om du har fakta på bordet kan de fornekte det som har hendt til du begynner å tvile på deg selv.
 • Love bombing – Overøser deg med kjærlig ved å bombardere deg.
 • Silent treatment – Hvis du tråkker over en imaginær strek eller tar opp et sårt emne hvor de må ta ansvar blir du ofte møtt med dette.

  Dette kan vare i minutter, timer eller måneder. Ved å ignorere deg viser de misnøye, unngår emnet i tillegg til at det kan være ekstremt sårende og vanskelig.
 • Triangulering – Dette er en av de verste og her bringer de ofte andre inn i forholdet og starter et trekantdrama du ikke vet at du engang deltar i før det er for sent, som en slektning eller felles venner. Her kan de også være utro og faktisk fortelle deg det for å få narsissistisk påfyll.
 • Reversering av skyld – De legger skylden over på deg selv om det var de som gjorde noe dumt eller brøt en grense som var satt. Det var på en eller annen måte din feil at de var utro.
 • Offerrolle – De tar på seg en offerrolle hvor alle andre er ansvarlige for deres feil, problemer eller tidligere forhold. Slik kan de leve i en illusjon om at de er perfekte, og slippe unna ansvar i tillegg til å få sympati.
 • Flyvende aper – Narsissister har ofte flyvende aper rundt seg som deler deres virkelighetsoppfatning og hopper når narsissisten ber om dette. Dette kan være venner, kollegaer, ekser eller familie. Disse kan brukes til triangulering og vil ofte ta narsissisten sitt parti enten de vet bedre eller ikke.
 • Svertekampanjer – De benytter seg ofte av svertekampanjer av årsaker som hevn, unngå å ta på seg skyld og for å sette seg selv i et bedre lys. Det kan være at de snakker vondt om deg bak din rygg til venner, bekjente, kollegaer og familie. Dette gjør de ofte om sine ekser også, og hvis du blir en eks så vil dette skje med deg også mest sannsynlig.
 • Gi deg dårlig skyldfølelse – Det er din feil at de ikke har det bra eller at det går dårlig i deres liv. Du er ansvarlig for deres lykke i tillegg til at de gir deg skylden for alt det vonde som skjer da de aldri vil ta på seg ansvar eller skyld for sine egne handlinger.
 • Kontrollerende oppførsel – Narsissister må ha kontroll og bruker alle mulige verktøy for å oppnå dette. De elsker å kunne sjefe deg rundt eller ta avgjørelser for deg. Dette gjør også at du blir mer medgjørlig i tillegg til at de ser på deg som en refleksjon av de.
 • Svart og hvitt – Narsissister ser ofte ting i absolutter eller svart/hvit, mens det meste befinner seg i gråsonen. Dette bruker de også som en manipulasjonsteknikk. Hvis du for eksempel tar de i å gjøre noe litt dumt og påpeker dette kan de si» Igjen? Du får meg til å føle meg som den verste personen i verden, jeg kan aldri gjøre noe riktig.» og ting som dette.
 • Reaktiv mishandling – Dette er en av de jeg personlig liker minst. Her forsøker de å trykke på alle dine knapper for å fremprovosere en reaksjon ut av deg slik at de kan bli sint eller sur på deg i stedet for. Dette gjør de ofte hvis du har tatt de i en løgn, utroskap og lignende eller bare av og til fordi de rett og slett kjeder seg!
 • Kritikk og nedsettende kommentarer – Hvis du vil prøve noe nytt kan de komme med nedsettende kommentarer da de ofte hater at andre oppnår mål i livet. De kan også være kritisk til alt du gjør for å hevde seg selv i tillegg til at de alltid ser på andre som under de. Slik vil de opprettholde illusjonen.
 • Nekte å validere deg – De kan nekte å validere dine følelser, tanker, prestasjoner eller meninger som om de ikke betyr noe. Slik kan de hevde seg selv i tillegg til å gaslighte og slippe unna med dårlig oppførsel.
 • Sinnsyk oppførsel – Ja! Du hørte riktig. Dette bruker de for å få deg til å betvile din egen realitet til du til slutt ikke vet forskjell på opp og ned. Her kan de regelrett ignorere det du sier og fortelle deg at de ikke hørte deg eller tråkke over grenser gjentatte ganger og late som om de ikke forstod hva du sa.
 • Alt du gjør er feil – Absolutt alt du gjør er feil. Her får du ofte åpne eller ubetydelige oppgaver og uansett hvordan du velger å gjøre det er metoden du brukte feil. Dette kan for eksempel være hvis du bretter sokker eller lager mat.
 • Umulig å vinne – Det er rett og slett umulig å vinne. Hvis du først har oppnådd noe eller gjort noe så er det ikke bra nok. Hvis de vil at du forandrer oppførsel så vil de deretter at du skal forandre noe annet osv.
 • Spiller ignorant – De kan late som om de ikke hørte deg, forstår hva du mener eller har null forståelse for emnet. Slik kan de slippe unna arbeidsoppgaver, unngå konfrontasjoner eller regelrett spille med deg for at de kjeder seg og tror du er dum som ikke forstår at de forstår hva du mener.
 • Verbal og fysisk aggresjon – Dette kan de bruke som et våpen for å unngå konfrontasjoner ved å gjøre de så ubehagelige at man ikke vil møte på dette flere ganger og dermed la emnet ligge eller for å få det som de vil om man diskuterer ting. De kan også bruke dette for å skape frykt og en ujevn maktbalanse.

9. Det føles ut som om du spiller et spill

Det føles rett og slett ut som om du spiller et spill uten å vite spillereglene. Etter hvert som forholdet fortsetter vil det hele føles helt surrealistisk og samfunnet og interpersonale forhold og regler gjelder ikke.

Det kan føles ut som om man deltar i en konkurranse hvor målet er å vinne i stedet for å bygge et gjensidig trygt og stabilt forhold og støtte opp under hverandre på veien, noe normale relasjoner og forhold gjør.

Hvis man velger å ikke delta blir man overkjørt og behandlet helt forferdelig, og hvis man velger å delta er det umulig å slå noen med svart belte i tillegg til at man må bruke all sin tid på dette.

Et narsissistisk forhold vil over tid føles tomt og man savner den personen man en gang forelsket seg i som ikke er tilstede lenger utenom i korte øyeblikk.

10. Narsissistisk raseri

Narsissistisk sinne eller raseri er veldig spesielt å oppleve og kan komme ekstremt overaskende på da det kan komme ut av intet. Det er som et lite barn som blir momentant sinna fordi du tok leken fra han.

Her kan man oppleve alt fra stygge ord, skriking, knusing av ting og regelrett vold eller mishandling. Det mest sjokkerende kan være hvor liten bagatellen er.

Av og til kan det faktisk oppstå fordi du viser svakhet eller spør om noe fra de som er helt naturlig å spørre om som for eksempel om de kan ta oppvasken eller litt oppmerksomhet.

Ofte så utløses dette av en intern skam man ikke forstår seg på ved at de føler seg tråkket på, latterliggjort eller ikke verdsatt og sett. Her kan det være alt mulig og det varierer helt fra individ til individ.

Dette skjer spesielt hvis de befinner seg blant andre mennesker og føler seg skamfull ved å bli tatt i løgn, ikke verdsatt, ikke får oppmerksomhet, mangel på kontroll, blir kritisert eller at man tar noen andre sitt parti.

Vanligvis når folk blir sint så går det gjennom stadier hvor man kan se at de blir sintere og sintere i form av stress, kroppsholdning, opphisselse, frustrasjon og andre ting. Ofte kan de faktisk advare deg også.

Narsissistisk sinne hopper over alle stadier og går rett til stadiet hvor man klikker helt! Det går fra 0-100 som et lite barn som ikke klarer å regulere følelsene sine.

Narsissistisk raseri. Mann som skriker.

11. Avhengigheter

Alle narsissister er avhengig av narsissistisk påfyll gjennom oppmerksomhet og validering gjennom andre personer for å føle seg lykkelig.

De har også en tendens til å utvikle andre avhengigheter og her kan man finne alt mulig! Dette brukes ofte for å dysse ned deres primære avhengighet, nemlig adorasjon og illusjonen av å være spesiell.

Til syvende og sist er dette i de fleste tilfeller bare en vrangforestilling, noe de ofte er smertefullt klar over. Narsissister elsker også kortvarig glede og umiddelbar gratifikasjon og søker ofte dette i ulike avhenginger.

Her finner man ting som:

 • Narkotika og alkohol.
 • Sex.
 • Porno.
 • Datingsider og dating.
 • Sosiale medier.
 • Hobbyer og interesser.
 • Trening.
 • Ting og arenaer de briljerer i og kan vise seg frem på.
 • Ulovlige og tabu ting.
 • Og alt mulig man kan tenke seg!

Narsissister kan godt bytte ut en ting med en annen og ha disse i perioder avhengig av hvor mye påfyll han eller hun får andre steder.

Mange av disse avhengighetene kan være godt eller helt skjult da de er mestre i å skjule sine svakheter og nekter å ta ansvar.

Det kan også være umulig å få de til å slutte da de helt sikkert sier at de ikke har et problem. siden de aldri vil ta ansvar.

Hvorfor er noen narsissister?

Arv og miljø spiller en stor rolle hvor den største rollen er miljøet og spesielt de første årene som et spedbarn, men også oppveksten og de familiære forholdene.

Dette er de mest transformative årene og veldig viktig når det kommer til personlig utvikling i form av regulering av følelser, selvfølelse og trygget.

Dette oppstår i de første årene av livet, men kan bli videreutviklet gjennom traumer, misbruk, alvorlig forsømmelse av foreldre og familiære forhold hvor en eller begge foreldrene er narsissister.

Dette er noen av årsakene til hvorfor enkelte utvikler narsissisme:

 • Ekstrem forsømmelse.
 • Genetikk og nevrobiologi.
 • Mangel på trygget, kjærlighet og regulering av følelser som et spedbarn.
 • Ustabil oppvekst og ustabile foreldre.
 • For mye ansvar i tidlig alder og mangel på tilstedeværende foreldre.
 • Uforsvarlig mye eller lite kritikk og/eller admirasjon.
 • Overfølsomt og sensitivt temperament som ikke blir kontrollert og håndtert tidlig.
 • Lite regulering av goder og dopamin.
 • For mye skryt for ulike ting som utseende, intellekt eller andre ting som atletiske evner.
 • Traumer fra eksempelvis psykisk, fysisk og seksuell mishandling.
 • Tillært av foreldre eller søsken enten som overlevelsesmekanisme eller for å få goder og skryt.

Mange kan lære dette i familiære forhold som en form for forsvarsmekanisme for å beskytte sitt autentiske jeg ved å skape et falsk jeg gjennom manipulasjon, konfabulering og løgner.

Rett og slett det grandiose selvet og den narsissistiske personlighetsforstyrrelsen fungerer som en barriere mellom den vanskelige realiteten og den falske personligheten.

Dette kan forekomme av overdådig kritikk, manipulering og ufyselig oppførsel fra familiemedlemmer som ikke blir slått ned på eller rett og slett som manipuleringsteknikker de merker fungerer for å få det som de vil.

Hvis man har hatt med en del narsissister oppigjennom og blitt kjent med deres familie eller i det minste fått hørt historier seg man ofte av alvorlig forsømmelse i veldig mange tilfeller har oppstått.

Dette kan komme av mange ulike årsaker som for eksempel disse:

 1. Fysisk eller emosjonelt fraværende forelde.
 2. Store familier hvor foreldrene ikke har tid til alle ungene så noen blir forsømt eller nedprioritert.
 3. Familier hvor flere har ulike personlighetsforstyrrelser.
 4. Alvorlig forsømmelse av oppgaver og oppdragelse fra foreldre på grunn av narkotika misbruk, personlighetsforstyrrelser og andre ting.
 5. Hjemmet er kaotisk med mye dårlig oppførsel fra søsken som ikke blir irettesatt av foreldrene.
 6. Foreldrene er veldig kritiske og kravstore.
 7. Mangel på kjærlighet, nærhet og empati.

Kan man forandre en narsissist?

Ja og nei. Hvis de er villig til å jobbe med de største svakhetene kan de selvfølgelig forbedre seg, men det grunnleggende vil ofte bli værende.

Alle kan forandre seg, og det gjør man stadig i noe så komplekst som livet, men å få en narsissist til å ikke vise noen narsisstiske trekk er tilnærmet umulig.

En stor del av problemet med en narsissistisk er jo at de lever i en vrangforestilling om at de er perfekte og aldri gjør noe feil i tillegg til å aldri ta ansvar eller skyld for noe.

Bør man avslutte forholdet med en narsissist?

Det kan være utrolig vanskelig å avslutte et forhold med en narsissist på grunn av det traumatiske båndet man har bygget gjennom et turbulent forhold med høye topper og enda lavere bunner.

Hvorvidt man bør avslutte forholde vil nok i mange tilfeller variere, men man bør være klar over utfordringene som føler med en slik nær relasjon.

I de aller fleste tilfeller er det nok best å avslutte relasjonen med en narsissist da de sjeldent blir bedre over tid, men ofte verre. Livet er for kort til å leve i konstante tumulter, frykt og gå på eggeskall.

Det er mest sannsynlig utallige grunner til at du har valgt å google »Er jeg sammen med en narsissist?», og jeg vil tippe at svært få av de er positive.

Hvis forholdet påvirker deg negativt i stor grad bør du selvfølgelig avslutte relasjonen. Hvis man lengter tilbake til den initiale fasen bør man også avslutte relasjonen da denne aldri kommer igjen i like stor grad.

Hvis du er komfortabel og fornøyd med livet når du er sammen med en narsissist kan det jo være gunstig å forbli i relasjonen, men ta i betraktning alle de dårlige dagene og all den besynderlige oppførselen.

I mange tilfeller vil folk som er vokst opp i slike familiære forhold ofte tenke at dette er normal oppførsel, og at alle er slik, men det stemmer ikke.

Et forhold skal være trygt og stabilt mesteparten av tiden i tillegg til at man samarbeider mot et felles mål og støtter hverandre på veien.

Hvordan avslutte et forhold med en narsissist?

Det kan være veldig vanskelig å avslutte et forhold med en narsissist av flere forskjellige årsaker, men det vil i lengden lønne seg selv om det kan være vanskelig der og da.

Før man avslutter forholdet bør man selvfølgelig vurdere dette nøye, og selv om noen utviser narsissistiske trekk betyr ikke dette nødvendigvis at de er en patologisk narsissist.

Her kan det være lurt å kartlegge og analysere forholdet før man velger å avslutte det for å være sikker.

Forhold kan være vanskelige, men det betyr ikke alltid at den man er sammen med har en personlighetsforstyrrelse.

Før du avslutter forholdet med en narsissist burde du planlegge nøye og allerede ha en vei ut slik at du slipper å sitte igjen med svarteper.

Narsissister tar ikke lett på det å bli forlatt og kan sette i gang hevnaksjoner ved å ha sex med andre, økonomisk og emosjonell misbruk, aggressivitet og vold eller rett og slett bare skape masse trøbbel og kaos.

Her bør du jobbe med å finne deg et sted hvis dere bor sammen slik at du er klar til å flytte ut rimelig snarlig i tillegg til å være klar for å kutte all kontakt hvis det lar seg gjøre.

Det kan også være lurt å få hjelp av venner og familie hvis du har mulighet til dette, og hvis relasjonen har voldelige komponenter kan det være lurt å kontakte politiet i forhold til vold i nære relasjoner.

Det er langt i fra alle narsissister som er voldelige, og som regel benytter de seg mer av manipulasjon og andre taktikker, men de kan også ha fæle raseriutbrudd som kan utarte seg voldelig.


Her kan du se en spennende podcast episode fra Pia og psyken sin Youtube kanal med forfatter Henrik Langeland og psykologspesialist hos Akerselvapsykologene, Christian Schlüter.


Oppsummering

Det kan være utrolig vrient å kjenne igjen en narsissist, og når man først gjør det, kan det være veldig skummelt i tillegg. Jeg har gitt dere 11 klare kjennetegn du ikke bør unngå hvis du tror du er sammen med en narsissist!

Jeg har selv opplevd slike forhold både i jobbsammenheng og i romantiske, og vet at det kan være utrolig vrient og helt absurd å navigere en relasjon hvor en narsissist er involvert.

Jeg skjønte ikke hva jeg stod i før jeg var for dypt inni det, og da var det for sent. Skaden var allerede skjedd, men jeg klarte å komme meg helskinnet og sterkere ut av det!

Hvis du fremdeles er usikker på om du dater eller er sammen med en narsissist bør du ta notater eller mentale notater og prøve å observerer oppførselen over tid.

Vi kan nok alle vise noen av disse trekkene i perioder, men kun en patologisk narsissist vil utvise alle eller mange av disse trekkene over tid, konsekvent og i stor grad.

Hvis du trenger hjelp anbefaler jeg å oppsøke venner, familie eller profesjonell hjelp i form av en terapeut eller psykolog som spesialiserer seg innenfor dette.

Husk at folk generelt ikke har peiling på hva en narsissist er og heller ikke opplevd en på nært hold, og det kan derfor være vanskelig å få støtte og forståelse fra familie og venner.

Prøv å finn en som har opplevd det samme som deg eller les deg mer opp på dette og delta i ulike samfunn på internett hvis du sliter med dette i etterkant.

Ofte stilte spørsmål om narsissister i forhold

Har narsissister god økonomi?

Dette vil variere veldig, men mange har nok dårlige uvaner relatert til sin økonomi som kan stamme fra avhengighet, men også forhøyet toleranse for sjanser.

Narsissister har en lavere terskel for å ta sjanser og dette kan resultere i dårlige investeringer. De jakter også kortvarig glede i større grad enn langsiktige og trygge valg.

Her vil nok økonomien være relativt blant normalen gjennomsnittlig.

Har alle narsissister en narsissistisk mor?

Nei, men i mange tilfeller vil dette gå i arv genetisk og miljømessig da det er en vond sirkel å bryte. Hvis begge foreldrene er narsissister er det enda verre.

Narsissisters oppførsel kan skape narsissister i form av grov forsømmelse, manipulasjon og at barna lærer at slik oppførsel lønner seg i tillegg til at det er en form for beskyttelse emosjonelt.

Tar narsissister offerrollen?

Sårbare narsissister gjør ofte dette da det er en enkel måte å fraskrive seg ansvar i tillegg til å høste sympati og slik få narsissistisk påfyll.

Grandiose narsissister gjør dette i mye mindre grad da de føler seg allmektige og for god til å innta en offerrolle.

Ved å knekke en grandios narsissist kan man midlertidig gjøre narsissisten om til en sårbar narsissist og han eller hun vil da ofte ende opp med å innta en offerrolle.

Hva er de største svakhetene til en narsissist?

De største svakhetene til en narsissist er:
Manglende empati.
Falsk selv og selvbilde(de lever ofte i en fantasiverden).
Manglende evne til å etablere sunne og trygge relasjoner over tid.
Manglende evne til å reflektere over sine svakheter, ta ansvar og utvikle seg.
Ingen evne til å ta noen form for kritikk i tillegg til å tolke alt som kritikk.
Egoistisk og selvopptatt.

Er en narsissist og psykopat det samme?

Nei, men en ondartet narsissist besitter mange av de samme trekkene som en psykopat.

Det er veldig lite som skiller disse to, og selv i en klinisk setting kan det være vanskelig å differensiere mellom de to.

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Datingsider | Sammenlign og finn beste datingside i Norge
Logo