Hvordan komme over kjærlighetssorg? (10 tips)

Kjærlighetssorg opplever nok alle på et eller annet tidspunkt, men det er like vondt hver gang. Vi skal gi deg 10 tips på hvordan du kan komme over sorgen.
Hvordan komme over kjærlighetssorg? Hjerte som griner.

De aller fleste har på ett eller annet tidspunkt opplevd kjærlighetssorg eller kommer til å oppleve det i løpet av livet. Dette kan være utrolig utrolig vanskelig, og det kan ta lang tid.

Vi skal gi deg noen tips og fortelle deg om ting du kan gjøre for å komme over kjærlighetssorg. Jeg har selv opplevd det flere ganger i mitt liv, og noen ganger er det verre enn andre.

Det finnes noen grep man kan ta, men det er også noen ting man ikke kan gjøre noe med som også hjelper når det kommer til å komme over tapt kjærlighet.

Hva som fungerer er nok noe individuelt, men disse tingene fungerer nok veldig bra for de aller fleste!

Hvorfor er det vanskelig å komme over noen?

Det kan det være flere grunner og noen er mer positive enn andre. Vi skal vise deg noen av de vanligste grunnene i dette avsnittet, men det finnes selvfølgelig ekstremt mange variabler som vil bidra i ulik grad avhengig av deres forhold.

Her er noen av grunnene til at det er vanskelig å komme over noen:

 • Man er rett og slett glad i personen.
 • Man har tilbragt og investert mye tid med denne personen.
 • Kanskje man har et dårlig støtteapparat rundt seg og er mye alene.
 • Det har vært et giftig(toxic) forhold hvor et traumatisk bånd har oppstått i form av emosjonell mishandling eller en berg og dalbane av følelser. Man kan faktisk bli avhengig av dette dopamin og oxytocin rushet.
 • Man har ikke fått en avslutning på forholdet hvor det plutselig tar slutt og man ikke får pratet ut.
 • Det kan være at man virkelig elsket denne personen, men forholdet ikke fungerte i praksis eller det var enveis.
 • Man kan ha barn sammen som gjør at det er ekstra vanskelig å komme over bruddet siden man må ha noe med denne personen å gjøre hele tiden.
 • Det kan være vanskelig å gå i fra å prate med noen daglig til å ikke ha noe særlig med de å gjøre.
 • Bruddet kan ha vært traumatisk og voldsomt.

Må det ha vært et langt forhold for at man føler på kjærlighetssorg?

Nei, det må det absolutt ikke. Lange forhold kan ofte være lettere å komme over siden man får en form for avslutning i tillegg til at man vet at forholdet ikke fungerer.

Forelskelsen har også kanskje forsvunnet litt i løpet av årene hvis man har vært sammen lenge, og det er ikke like mye følelser involvert alltid.

Korte forhold kan være mye mer turbulente og ende uten en form for avslutning. Hvis forholdet har vært giftig eller fult i berg og dalbaner kan man bli avhengig av dette.

Kroppen skiller ut dopamin og oxytocin i slik forhold som gjør at man blir knyttet gjennom traumatiske opplevelser som er varme og kalde.

Disse bruddene kan ofte være de vanskeligste, og det er ofte da følelsene er sterkest uavhengig av lengde på forholdet. Det kan også føre til at man overtenker.

I sunne forhold vil man som regel snakke ut om ting og komme til en felles løsning slik at begge får avsluttet forholdet på riktig måte, mens i giftige forhold vil man ofte ikke få dette.

1. Tid

Vi har vel alle hørt utrykket ta tiden til hjelp, og dette gjelder spesielt i dette tilfellet! De fleste kommer nok ikke over kjærlighetssorgen over natten. Dette er noe som kan ta lang tid.

Det er lurt å gi seg selv tid å ikke forvente at dette er noe som skal skje kjapt. Avhengig av hvor alvorlig det er kan det ta flere uker til flere år å komme over kjærlighetsbrudd.

Man trenger ikke å forhaste det eller prøve å gjøre alt i sin makt for å komme over kjærlighetssorger. Av og til må man bare gi det litt tid også skjer det naturlig.

Det aller viktigste er nok å gi ting tid. La kroppen fordøye det uten at man fokuserer for mye på det.

2. Fokuser på deg selv

Dette er nok en av de fellene man går i når man er i kjærlighetssorg, men også i enkelte forhold. Det kan være lett å sette for mye fokus på motparten slik at man glemmer seg selv oppi det hele.

Når man opplever kjærlighetssorg bruker man ofte mye energi og tanker på den andre personen, men det kan være lurt å prøve å sette seg selv først.

Det kan man gjøre ved å fokusere på positive aspekter ved livet sitt, hobbyer man liker, venner og familie eller jobb.

Slik vil man også få tiden til å gå litt fortere, men samtidig finne tilbake til kjærligheten man har for seg selv som man gjerne brukte på den andre.

2. Fokuser på deg selv. Mann og dame med et knust hjerte.

3. Søk støtte i venner, familie eller terapi

Det kan være vanskelig å stå helt alene i kjærlighetssorg, og det er også mye vanskeligere å komme over brudd hvis man ikke har det sosiale støtteapparatet rundt seg.

Det kan derfor være lurt å oppsøke støtte hos familie, venner eller søke hjelp hos en terapeut for å prate om problemene, men også for å ha noen rundt seg.

Det trenger ikke alltid å bunne ut i samtaler om bruddet, men bare det å være i nærheten av andre mennesker som bryr seg om deg kan hjelpe utrolig mye når det kommer til kjærlighetssorg.

4. Få det på avstand og hold deg unna eksen

Kjærlighetssorg kan komme i mange former, men hvis det er en ekskjæreste eller ekskone- mann kan det være lurt å trekke seg tilbake og gi det avstand.

I dagens tidsalder hvor man har tilgang til ulike sosiale medier konstant er det nok vanskeligere å få avstand siden man alltid kan sjekke sosiale medier for å se på bilder, hva de gjør eller om de har fått en ny kjæreste.

Vi anbefaler som regel folk å få avstand slik at de kan legge det bak seg, og hvis man konstant river opp i gamle minner eller ser på bilder kan det være vanskeligere å komme over det.

»Ute av syne, ute av sinn» er et utrykk som passer veldig godt, og det er faktisk noe som fungerer veldig bra. Det kan være lurt å fjerne ting som minner deg på denne personen.

5. Aksepter det

Det kan være vanskelig å gå videre i livet når man har kjærlighetssorg, og hvis bruddet var enveis hvor det var motparten som gjorde det slutt kan det være vanskelig å akseptere det selv om det er en realitet.

Det er lov å være lei seg og grine, men det kan være lurt å gjøre det på grunnlag av aksept i stedet for fortvilelse. Livet er generelt vanskelig, men det blir mye enklere hvis man lærer seg å akseptere ting som de er.

Av og til er ting utenfor vår kontroll, og dette gjelder spesielt andre mennesker. Vi er alle sammen autonome, og har rett til å ta våre egne avgjørelser.

Det er derfor ekstra viktig å akseptere ting som er utenfor vår kontroll som de er. Dette gjelder generelt i livet, og vil gjøre at man ikke dveler ved dette mer enn nødvendig.

6. Trening

Dette er noe jeg personlig begynte med for å kommer over et tungt tidspunkt i mitt liv, og det hjelper også mot kjærlighetssorg på grunn av flere ting.

Når man trener frigjør man endorfiner som gjør at man sover bedre, føler seg bedre og reduserer stress. Dette er også en hobby som gjør at du kan tenke på andre ting i en time eller to daglig.

Ikke minst er det helsefrembringene på alle mulige måter, men man føler seg også bedre når man er sunn og ser bedre ut. Det kan også hjelpe på å overkomme traumer og utrykket rist det av deg kommer av dyr som bokstavelig talt rister av seg traumer.

Fysisk aktivitet er helt fantastisk!

7. Yoga, meditering eller å være alene med sine tanker

Utrolig mange har traumer som ikke er prosessert eller arbeidet gjennom og dette kan også forekomme fra kjærlighetssorg. Ofte kan det være traumer fra barndommen som gjør at man ikke klarer å bearbeide ting.

Det å drive med yoga, meditasjon eller rett og slett bare sette seg ned for å kverne på sine egne tanker på en sunn måte kan hjelpe veldig.

Slik finner man ut mer som seg selv, og kan komme til bunns i hvorfor man er så lei seg i tillegg til at det kan bidra til at man kan gå videre med livet.

Dette kan være litt skummelt, og man må selvfølgelig være forberedt på at det kan være ubehagelig til tider, men så lenge man tør dette over tid vil det hjelpe utrolig mye.

Mange er rett for å være helt alene, og man prøver å være så opptatt som overhodet mulig til enhver tid med sosiale medier, underholdning, venner eller andre geskjefter.

Av og til er det beste å rett og slett være helt alene med seg selv og sine tanker.

8. Forbedre rutiner og kvitt deg med dårlige uvaner

Mange sliter med å fungerer etter et kjærlighetsbrudd, og det kan være lett å gå tilbake til gamle uvaner eller plukke opp nye uvaner.

Det er derfor ekstra viktig å holde de gode rutinene eller forbedre disse og slutte med dårlige uvaner man enten har fra før av eller har begynt med.

Mennesker elsker rutiner og det å stå opp til fast tid hver dag, komme seg ut hver dag og ha positive og produktive ting å fokusere på hjelper utrolig mye mot depresjon og negative tanker.

Man føler seg også bedre når man har vært produktiv og flink enn når man drukner sorgen i flasken eller bare ligger i sengen hele dagen.

8. Forbedre rutiner og kvitt deg med dårlige uvaner. Mann og dame med et knust hjerte.

9. Tenk over om du vil begynne å date med en gang

Dette er noe man selv må overveie, og for mange kan det kanskje lønne seg å vente litt slik at man får bearbeidet bruddet, mens for andre kan det være lurt å komme seg tilbake på hesten.

Avhengig av type brudd og hvordan du er som person kan det ofte være lurt å være litt alene slik at man blir kjent med seg selv før man begynner å date igjen. Dette trenger ikke å ta lang tid, men kan være lurt.

Andre vil kanskje tilbake på hesten så fort som mulig for å finne ut at det finnes andre fisker i havet eller for å bygge opp selvtillit.

Hva som er best for deg vil nok variere, men det kan være lurt å tenke over begge mulighetene før du begynner å date igjen.

Hvis du vil prøve deg på nettdating har vi utført en test av de mest populære datingsidene og applikasjonene på markedet.

10. Ingenting varer evig

Avhengig av hvor metafysisk man velger å se på dette utsagnet medfører det i ekstremt stor grad riktighet. Det er ingenting som varer evig, og kjærlighetssorg går inn under dette.

Smerte og savn er midlertidig, og selv om det i enkelte tilfeller varer livet ut vil man i perioder få fri fra disse følelsene. Man kan finne trygghet i at ting blir lettere med tiden.

Det er også en del av livet å kjenne på smerte og savn, og uten dette ville man ikke kunne satt pris på alle de fine øyeblikkene på samme måte heller.

Hvordan vet jeg at jeg er over kjærlighetssorgen?

Det finnes ingen fasit som passer alle på dette og det er heller ikke helt svart/hvitt. Mange vil kanskje aldri komme helt over det, men velge å gå videre med livet uansett.

Noen av tegnene på at du er over kjærlighetssorgen kan være:

 • Du tenker mindre eller sjeldent på personen.
 • Du har funnet deg en ny som du er like lykkelig med.
 • Du fokuserer mer på deg selv.
 • Du har funnet andre ting som gjør deg lykkelig.
 • Du håper personen er lykkelig selv om de er med andre.
 • Du kan tenke på personen uten å ha negative følelser.
 • Du føler deg normal, sunn og stressfri.
 • Du er komfortabel med deg selv.

Oppsummering

De fleste vil på et eller annet tidspunkt oppleve kjærlighetssorg. Dette kan ha ulike årsaker og utarte seg forskjellig, men følelsen man sitter igjen med er relativt lik.

Det viktigste man kan gjøre er å sette seg selv først og innse at det er lov å være lei seg seg. Det er også viktig å akseptere situasjonen hvis den en utenfor din kontroll.

Det kan være lurt å prøve å bearbeide situasjonen, men ikke hyperfokusere på den. Her kan det være lurt å holde seg rundt folk man er glad i. Slik vil det blir lettere å komme over bruddet.

Hvis man ikke får en skikkelig avslutning eller hvis forholdet var turbulent med en berg og dalbane av følelser kan det ofte være verre selv om forholdet var relativt kort.

Ta tiden til hjelp! Vi i Norskedatingsider har også opplevd kjærlighetssorg, men husk at ingenting varer evig og at det finnes flere fisker i havet!

Ofte stilte spørsmål om kjærlighetssorg

Kan man få kjærlighetssorg i voksen alder?

Ja! Det er nok mer vanlig i tenårene eller med den første kjærligheten, men det er absolutt mulig i voksen alder!

Mange ganger kommer dette av forhold som er turbulente med mye følelser involvert både positivt og negativt, men det kan også komme av ekte kjærlighet ved dødsfall eller lange forhold som tar slutt.

Hvordan komme over noen man aldri var sammen med?

På samme måte som med noen man var sammen med! Gi det tid, fokuser på deg selv og søk støtte i familie, venner og hobbyer.

Kan man ha kjærlighetssorg for alltid?

Ingenting varer evig, men man kan ha kjærlighetssorg i ulike former resten av livet ja. Det meste går over av seg selv, men det kan være man tenker på denne personen i enkelte perioder.

Hvis det er et dødsfall med noen man virkelig elsket eller tilbragte hele livet med kan man selvfølgelig ha kjærlighetssorg resten av livet.

Forslag til billige dater?

Hvis man ikke vil bruke mye penger finnes det flere ting man kan gjøre. Noen av disse er gratis til og med. Man kan gå turer i skog og mark eller andre fysiske aktiviteter som ikke krever medlemskap. Spise noe god, men billig mat hjemme i stedet for å gå ut å spise. Spillkveld med brettspill eller playstation. Her er det kun fantasien og interesser som setter grensen.

Kan menn ha kjærlighetssorg?

Absolutt! Menn har nok like mye kjærlighetssorg som damer, men det er kanskje ikke alltid de viser det. Kvinner igangsetter størsteparten av skilsmisser, og da er det nok naturlig at mannen i mange tilfeller sitter igjen med kjærlighetssorg.

Kan man få angst av kjærlighetssorg?

Ja, det kan man. Det er mulig å få panikkangst eller gå inn i en dyp depresjon som utvikler seg til ulike angstlidelser i ettertid. For de aller fleste vil dette være midlertidig og noe som går over.

Man kan også ty til ulike rusmidler eller alkohol som igjen kan føre til ulike former for angst.

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Datingsider | Sammenlign og finn beste datingside i Norge
Logo