Ghosting – Hva er ghosting og hvorfor velger noen å gjøre det?

Lurer du på hva ghosting er og hvorfor enkelte velger å gjøre det? Det er det ofte flere grunner til og vi skal gå igjennom nøyaktig hvorfor de velger å gjøre det i denne artikkelen.
Ghosting - Hva er det ghosting og hvorfor velger noen å gjøre det? Bilde av 3 spøkelser.

Ghosting er et relativt nytt begrep og innebærer at noen bare forsvinner fra livet ditt. Dette kan det være ulike grunner til, og kort fortalt fordi det er den letteste utveien selv om det er feigt.

I dagens samfunn består mye av kommunikasjonen gjennom ulike sosiale medier i form av smarttelefoner og det vil derfor være enklere å avbryte all kommunikasjon med noen man ikke ser så ofte på ekte.

Ghosting blir som regel brukt i denne sammenhengen siden det kan være vanskelig å ghoste noen man for eksempel jobber med siden man ser de konstant.

Det vil derimot blir mer vanlig å ignorere eller drive med stonewalling da.

Hva er Ghosting?

Ghosting betyr å forsvinne fra noens liv uten en forklaring eller advarsel. Dette utrykket betyr at man rett og slett blir et spøkelse i livet til den andre personen.

Personen kan nekte å svare på meldinger eller ta telefonen eller rett og slett blokkere deg på alle sosiale medier inkludert nummeret ditt slik at det blir umulig å få kontakt med denne personen.

Dette fenomenet har blitt mer og mer vanlig da en større del av våre interaksjoner med andre mennesker skjer i form av sosiale medier og man gjerne ikke møter disse personene til daglig.

Hvordan vet jeg om jeg har blitt ghostet?

Ghosting kan forekomme i varierende grader, og ikke alle velger å regelrett blokkere deg umiddelbart, men de kan unngå deg i mye større grad eller rett og slett bare ignorere deg over tid.

Det kan være lett å overtenke når man opplever ghosting og noen ganger er den andre bare opptatt eller rett og slett må prioritere andre ting i livet.

Dette er noen tidlige tegn som kan antyde at du kommer til å bli ghostet:

 • De svarer mye mindre enn før.
 • De svarer mye tregere enn før.
 • De leser meldingen, men velger å ikke svare.
 • De velger å ikke sette av tid til deg.
 • Hvis de kansellerer planer med deg.
 • Du må alltid ta kontakt først.
 • Korte upersonlige svar.

Hvordan vet jeg at jeg faktisk har blitt ghostet? Dette er noen konkrete tegn på at du har faktisk har blitt ghostet:

 • De tar ikke telefonen eller svarer på meldinger over tid mens du vet at de er aktive på sosiale medier eller har telefonen tilgjengelig uten å være opptatt.
 • Hvis de aldri tar kontakt med deg.
 • De har blokkert eller slettet deg på sosiale medier og blokkert nummeret ditt.
 • Hvis de kun svarer på meldinger en sjeldent gang eller når de har behov for noe.

Mange ghoster deg selv om de ikke har blokkert deg, og noen ganger kan dette være midlertidig siden de ikke har interesse for deg eller rett og slett fordi de ikke vil kvitte seg med deg helt enda.

Hvordan vet jeg om jeg har blitt ghostet? Kvinne med mobil i hånden.

Hvorfor velger noen å ghoste andre?

Dette er det nok mange grunner til, men den mest vanlige og enkleste forklaringen er nok fordi det er det er den letteste utveien for mange.

Det å avslutte en relasjon på riktig måte kan for mange koste 2 kilokalorier for mye eller at de ikke har nok emosjonell kapasitet til å gjøre det på en voksen måte.

Hvis man har hatt en tett relasjon i form av vennskap eller dating kan det være enda mer sårende å ikke få en riktig avslutning, men hvis man kun har møtt hverandre på tinder og pratet i noen dager vil det nok være mindre sårende.

Mange er gjerne feige og velger å avslutte en relasjon på denne måten, og uavhengig av lengden burde man gi en kort forklaring slik at motparten vår en form for avslutning.

Ghosting er rett og slett feigt!

Derfor blir du ghostet

Det kan ligge flere årsaker bak hvorfor noen velger ghosting og ofte er det ikke en spesifikk grunn annet enn at de har mistet interesse når det kommer til deres relasjon.

Her er noen av grunnene til at noen velger å ghoste deg:

 • De kan ha mistet interesse.
 • Det kan være du sa noe de ikke likte.
 • Det kan være at de fikk en dårlig følelse av relasjonen.
 • Det er den letteste måten å avslutte relasjonen på.
 • De bryr seg ikke om deg og dine følelser.
 • De er redde for konfrontasjoner.
 • De har fått en ny kjæreste som ikke liker relasjonen.

Det kan være mange grunner, men dette er noen av de mest vanlige. Når det kommer til dating vil dette ofte skje tidlig i relasjonen før man har opprettet en skikkelig relasjon.

Ofte er nok de vanligste årsakene at de enten ikke bryr seg om hvordan du tar det eller at de rett og slett har en personlighet som vil unngå konfrontasjoner og det er den letteste utveien.

Hva gjør jeg når jeg har blitt ghostet?

Det kan være vanskelig å innse at man har blitt ghostet eller holder på å bli ghostet. Jeg liker alltid å anbefale våre lesere å fokusere på seg selv uavhengig av sine relsjoner.

Hvis man har investert mye tid, energi og følelser i en relasjon kan det være utrolig vanskelig når denne blir brutt, men det beste man kan gjøre er å fokusere på seg selv.

Det er også viktig å innse at det ikke er din feil at noen velger å avslutte relasjonen på en utrolig barnslig og lite omtenksom måte. Uavhengig av hvorfor den andre valgte å gjøre det er det ikke riktig.

Det kan også være lurt å prøve å ikke sjekke ut vedkommende sine sosiale medier eller prøve å ta kontakt gjennom andre sine telefoner etc.

Hvis du absolutt må ha en avslutning så kan det være utrolig vanskelig å innse at man har blitt ghostet, men hvis motparten er motvillig til å prate sammen om det så er det nok best å la det ligge.

Kan venner ghoste deg?

Absolutt! Dette er nok minst like vanlige som i romantiske relasjoner. Av og til vokser man fra hverandre eller den andre finner mer spennende ting og personer å omgås og det vil dermed skje naturlig.

Noen ganger kan det være at de velger å avslutte relasjonen eller rett og slett bare ignorere dine henvendelser, men det er fremdeles en form for ghosting.

Mange vil nok ikke ha en konfrontasjon og da er det ofte enklere å velge ghosting enn å avslutte relasjonen på en voksen måte.

Mange velger også å lyve om at de er for opptatt, men at de prioriterer alt mulig annet i stedet for slik at de kan unngå en direkte konfrontasjon eller å måtte avslutte relasjonen i sin helhet.

Skal jeg konfrontere de hvis jeg blir ghostet?

Dette er noe du må vurdere selv, men ofte kan det være greit å få en avslutning. Hvis det er en veldig ny relasjon vil jeg foreslå å bare la det ligge.

Hvis det er en relasjon du har investert mye tid og følelser inn i kan det være godt å få en form for avslutning slik at det er lettere å gå videre.

Ofte er man mer nysgjerrig på hvorfor de valgte å gjøre det eller hva man gjorde feil enn å ville fortsette relasjonen.

For mange vil det være nødvendig med en avslutning, men hvis du ikke får det er det viktig å gå videre og legge det bak seg. Enkelte folk gjør det kanskje uten å ha en spesiell grunn også.

Skal jeg konfrontere de hvis jeg blir ghostet? Mann som har fått en notifikasjon.

Burde jeg ghoste andre?

Nei, du burde ikke ghoste andre mennesker såfremt dette kan unngås så lenge det er en langvarig relasjon med følelser, tid og energi investert burde man avslutte relasjonen på riktig måte.

Hvis det er snakk om folk du så vidt har pratet med på en datingapplikasjon osv. vil det muligens skje naturlig siden man ikke kan avslutte flere hundre kortvarige relasjoner.

Hvis man har en tett relasjon eller har blitt kjent med den andre personen er det best for begge parter at man forteller hvorfor man velger å gå vekk fra relasjonen slik at begge får en form for avslutning.

Oppsummering

Det finnes utallige grunner til at folk velger å ghoste andre, men som regel er det for å unngå konflikt eller at de rett og slett ikke bryr seg om dine følelser.

Det kan være vanskelig å bli ghostet avhengig av hvilken relasjon man har sammen, og hvis det er en relasjon man har investert mye i eller noen man er glad i kan dette være ekstra tungt.

Det kan være lurt å prøve å få en avslutning hvis man føler det er nødvendig, men ofte er det best å bare fokusere på seg selv og gå videre. Man kan ikke kontrollere andre menneskers handlinger.

Ghosting er som regel en uting, men kan også skje naturlig på diverse datingsider og apper eller med relasjoner man ikke har brukt tid på å bygge opp.

Ofte stilte spørsmål om ghosting

Hva er verre enn ghosting?

Det å oppleve ghosting kan være tungt, men da vet man i hvert fall hvor man står i relasjonen.

Ofte er det lettere å komme over en tapt relasjon, enn å forlenge en relasjon som ikke er liv laga selv om man ønsker å holde den i livet.

Det kan være verre å bli manipulert og servert breadcrumbs i form av at de holder relasjonen i livet ved å gi deg små smuler slik at du blir værende til de har behov for deg.

Hva er love bombing?

Love bombing skjer av og til naturlig ved at man blir fort forelsket, men mange bruker også dette som en form for manipulering.

Når man lovebomber noen overvelde man de med kjærlighet og benytter triks som mirroring for å få deg forelsket ved å speile dine følelser, ønsker i livet og persolighetstrekk.

Dette er ofte et triks brukt av narsissister for å få deg forelsket og når de har fanget deg vil de tilbakeholde kjærligheten ved å servere deg breadcrumbs eller å regelrett ghoste deg.

Hva er gaslighting?

Det å bli gaslighted kan være noe av det mest sårende man kan oppleve da man begynner å betvile sin egen realitet.

Dette kan være manipulasjon, men kan også forekomme i situasjoner med usikkerhet rundt ting som har skjedd naturlig.

Hvis man for eksempel krangler med noen eller kommer med påstander man vet er riktig, men den andre personen fornekter dette eller skyver skylden over på deg er det en form for gaslighting som gjør at du betviler din egen tankegang.

Hvis noen leser meldingene dine, men ikke svarer blir du ghostet da?

Dette kan være en form for ghosting siden de velger å ignorere deg, men det kan også hende at de er opptatt eller ikke har tid til å svare akkurat da.

Hvis dette er noe som foregår over tid eller repeterende er det en form for ghosting da de aktivt unngår å kommunisere med deg.

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Datingsider | Sammenlign og finn beste datingside i Norge
Logo