Dating: 11 røde flagg som du ikke bør ignorere

Hva er røde flagg og hva burde jeg gjøre hvis jeg ser de? Vi skal vise deg 11 røde flagg du ikke burde ignorere!
Dating: 10 røde flagg som du ikke bør ignorere. Rødt flagg.

Usikker på en du dater? Dette er 11 røde flagg som du ikke bør ignorere! Det kan være vanskelig å komme ut av datingmarkedet helskinnet, og vi har vel alle gått på en eller flere smeller oppigjennom.

Røde flagg også kalt red flags er noe man ikke bør ignorere, men det betyr ikke alltid at man bør kaste inn årene med en gang noen av disse dukker opp i en romantisk relasjon.

Mange av disse tingene kan man jobbe med eller det kan rett og slett være et engangstilfelle, men man bør selvfølgelig ta disse røde flaggene med i betraktningen når man vurderer noen som en langvarig partner.

Hva er et rødt flagg/red flag når det gjelder dating?

Et rødt flagg symboliserer fare som bør undersøkes nøyere. Røde flagg blir brukt som et utrykk når det kommer til dating og med dette mener man negative personlighetstrekk, dårlig eller regelrett farlig oppførsel.

Dette kan manifestere seg i mange former, og noen er mer alarmerende enn andre. De aller fleste av oss viser nok noen av disse tegnene i ulike grader, og noe som er rødt flagg for en person kan være helt greit for en annen.

Er røde flagg egentlig noe å bekymre seg for?

Ja, men et rødt flagg for noen kan være helt naturlig oppførsel for andre. Mennesker er utrolig ulike, og enkelte vil gjerne ha et utrolig tett forhold hvor man alltid vet hvor den andre er, mens andre vil ha et liv som innebærer fullstendig frihet og autonomi over sine egne handlinger.

Derfor kan røde flagg for noen være et grønt flagg for andre, men de fleste finner seg nok noenlunde midt i mellom altså i midtsjiktet. Enkelte av punktene er regelrett negative uavhengig, og derfor bekymringsverdig.

Misbruk av narkotika og narsissisme er noen røde flagg som i de aller fleste tilfellene påvirker et forhold negativt.

Er røde flagg egentlig noe å bekymre seg for? Kvinne i rød kjøle.

1. Unormalt kontrollerende oppførsel

Dette kan være et gigantisk rødt flagg. Hvis noen viser ekstremt kontrollerende oppførsel vil dette vitne om en usunn sjalusi eller traumer de ikke har bearbeidet. Dette kan utarte seg veldig negativt over tid.

I en relasjon vil man jo ofte prøve å møtes på midten og akkomodere seg til den andres ønsker såfremt dette lar seg gjøre, og en viss mengde sjalusi kan nok være noenlunde sunt.

Hvor man setter grensen vil nok variere, og det er viktig å skille mellom sunn sjalusi og gjensidig respekt i relasjonen og usunn oppførsel. Her er det nok varierende hvor løst man vil ha forholdet.

2. Mangel på tillitt

Gjensidig tillit er viktig for et forhold og uten dette kan det være vanskelig å bygge et forhold. Hvis det er mangel på tillit i forhold enten det er fra din side eller hans side kan dette være et rødt flagg.

Hvis den du dater viser oppførsel som ikke vekker tillit hvor han/hun forsvinner over lengre tid uten å fortelle hvorfor kan dette være veldig destruktivt og et stort rødt flagg.

Det samme gjelder hvis de ikke viser deg tillit og lar deg ha ditt eget liv. Tillitt er bygget på gjensidig respekt og er noe som kontinuerlig må jobbes med.

3. De respekterer ikke grensene dine

Vi har alle ulike grenser med tanke på hva vi er komfortable med og hvilken oppførsel vi tolerer. Her er det store individuelle forskjeller, men den man dater burde respektere disse uavhengig.

Man kan selvfølgelig prate om dette for å etablere nye grenser såfremt begge er åpen for dette, men store fysiske, emosjonelle eller respektløse overtramp bør ikke ignorere.

Hvis noen forsøker å presse deg til å gjøre noe du er ukomfortabel med seksuelt eller få deg til å drikke litt ekstra på daten eller rett og slett sjekker telefonen din uten din tillatelse er dette noen eksempler på grenser som blir overskredet.

4. Misbruk av narkotiske stoffer

Dette er ganske selvforklarende, men kan i tillegg vitne om negative personlighetstrekk som selvkontroll, impulsivitet og at man ikke tar vare på seg selv.

Det kan også ha en direkte negativ effekt ved at man foretrekker å drikke i stedet for å tilbringe tid med deg eller at man bruker utrolig mye penger på dette.

Hvis man er avhengig av ekstremt negative substanser som heroin og alvorlig alkoholmisbruk er dette et alvorlig rødt flagg man absolutt ikke burde ignorere.

5. Emosjonelt fraværende

Enkelte bærer hjertet på utsiden av skjorten, mens med andre kan man lure på om de i det hele tatt har et hjerte. Det å være stoisk eller emosjonelt fraværende kan være vanskelig å differensiere fra hverandre.

Hvis noen er emosjonelt fraværende kan det være vanskelig å ha et forhold hvor man kan utvikle seg og vokse sammen. Det vil også være vanskeligere å få en genuin tilknytning til den andre personen.

I mange tilfeller vil dette også gjøre det vanskelig å komme til enighet om ting man bekymrer seg for da den andre gjerne ikke er villig til å jobbe med emosjonelle ting.

For enkelte kan det nok være fint å være i et slikt forhold, mens andre er mer avhengige av en emosjonell tilknytning og deling av følelser.

6. Narsissisme

Narsissisme kommer i mange former og kan være vanskelig å identifisere, men jeg skal gi deg noen gode pekepinner slik at du er bedre rustet i tilfelle du kommer over noen med klinisk eller veldig mange narsissistiske trekk.

Det finnes to typer narsissiter:

 • Somatisk – Spiller på sex og skjønnhet for å innynde seg hos andre.
 • Cerebral – Spiller på intelligens og kunnskap for å fremstå bedre enn andre og innynde seg gjennom deres intelligens.
 • Noen har gjerne begge disse trekkene.

Det er viktig å skille mellom klinisk narsissisme og folk som bare innehar enkelte trekk. Det at noen gjør enkelte av disse tingene eller alle sammen en gang i blant betyr ikke direkte at de er narsissister, men disse trekkene er i seg selv røde flagg i mange tilfeller.

 • Grandiost selvbilde – De har ofte forhøyet selvtillit og selvbilde hvor de anser seg selv som perfekt og bedre enn andre.
 • Love boming – Dette er ofte tidlig i relasjonen hvor de overøser deg med komplementer, kjærlighet og tar del i dine mål og ønsker i livet slik at du tror du har truffet din sjelefrende. Dette avtar ofte over tid og hvis de føler seg trygge i relasjonen eller er lei av relasjonen ofte rundt 2-3 måneder.
 • Manipulerende – Manipulerende oppførsel er generelt negativt, men narsissister kan bruke dette i mye større grad for å få det slik de vil.
 • Gaslighting – Dette er en form for vridning av realiteten hvor de fornekter ting de har gjort eller sagt slik at du begynner å tvile på din egen realitetsoppfatning. Dette er en helt forferdelig form for manipulasjon og kan være utrolig ødeleggende.
 • Bryter grenser – De tar ikke hensyn til grenser du setter og ender opp med å bryte disse repeterende og noen ganger kun for å teste deg slik at de vet om du lar de slippe unna med ting igjen og igjen.
 • Mangel på empati – De tar ikke hensyn til dine følelser, og hvis du tar opp noe som er forstyrrende eller emosjonelt skadelig for deg så vil de ikke ta hensyn. Ofte kan de gjøre disse tingene kun for å såre deg.
 • Det finnes også utallige andre trekk, men det får bli til en annen artikkel!

7. Utroskap og fremprovosering av sjalusi

Utroskap er for mange en hard grense, og bør selvfølgelig ikke forekomme i en romantisk relasjon. Dette er i mange tilfeller et gigantisk rødt flagg og varseltegn selv om alle kan begå feil.

Hvis man for eksempel får vite at personen man dater har vært utro tidligere eller faktisk er det i deres relasjon er dette et rødt flagg.

Ofte kan det være vanskelig å skille mellom dette tidlig i relasjonen uten veldig etablerte grenser, men det bør i hvert fall ikke ignoreres.

Mange har også en tendens til å fremprovosere sjalu, og for mange vil dette være et rødt flagg og vanskelig å håndtere. Det kan skape turbulens i forholdet og skape mistillitt.

8. De har urovekkende sosiale medier

Sosiale medier er kommet for å bli, og med dette kommer det også mange utfordringer når det kommer til romantiske forhold som kanskje ikke var like fremtredende for noen år siden.

Her vil det også være stor variasjon i hva man er villig til å tolerere i et forhold, men hvis den man dater har utrolig aktive sosiale medier hvor de prater med ekser, folk de har datet og truffet på tinder kan dette være et rødt flagg.

Emosjonell og seksuell utroskap over internett kan være like skadende for et forhold som fysisk utroskap, og hvis noen oppfører seg utenfor normalen på sine sosiale medier kan dette være et rødt flagg.

Dette gjelder også hvis de konstant skjuler telefonen sin, aldri vil åpne meldinger foran deg eller tilbringer urovekkende mye tid på sine sosiale medier i ditt nærvær samtidig som de er uinteressert i deg.

9. Hemmelighold

Vi har vel alle en hemmelighet eller to, og det er absolutt ikke alt man behøver å prate om med sine romantiske partnere, men hvis de tilbakeholder informasjon rundt enkelte tema eller unngår disse som pesten kan dette være et rødt flagg.

Hvis de unngår å prate om store deler av livet sitt er det ofte en grunn til dette, og den er sjeldent positiv for forholdet. Det kan i noen tilfeller være på grunn av traumer, og er ikke alltid fordi de har gjort noe slemt.

Hvis noen har mye hemmelighold rundt livet sitt generelt er dette et klart rødt flagg. Hvis du aldri vet hvor den du dater er eller hva den driver med, og de i tillegg prøver å skjule dette kan det være ugler i mosen.

Hvis de unngår ulike temaer om fortiden eller skjuler økonomiske vanskeligheter, utroskap, narkotikamisbruk eller andre ting er dette er dette noe man ikke bør ignorere.

Genuine folk er stort sett ærlige og har lite å skjule for sine romantiske partnere selv om de har en turbulent fortid eller nåtid.

10. Relasjonen eller forholdet er enveis

Det å ha en relasjon til andre skal i de aller fleste tilfeller være toveis såfremt man ikke er ansatt i et utrolig kjipt firma! Dette gjelder også når du dater.

Hvis du er den eneste som tar kontakt eller virker interessert i å finne på noe er dette et rødt flagg. Hvis de svarer kort, sjeldent, eller rett og slett lar være å svare er dette også et rødt flagg.

Enkelte har gjerne liv hvor de ikke har mye tid til rådighet, men hvis dette konstant skjer, samtidig som de prioriterer andre ting er de gjerne ikke interesserte nok.

11. Voldelige tendenser eller aggresjon

Dette kan være et gigantisk rødt flagg og her bør man kanskje trå ekstra varsomt. Hvis den du dater har voldelige tendenser mot deg, familie, dyr eller andre kan det være lurt å overveie forholdet.

En viss mengde aggresjon kan være naturlig, og ha noe positivt ved seg da ingen liker en dørmatte, men om det blir for ekstremt kan dette ha alvorlige konsekvenser.

Hvis du opplever vold i nære relasjoner bør du kontakte familie, venner eller politiet.

Burde jeg fortsette relasjonen hvis jeg oppdager røde flagg?

Dette er en vurdering du selv må ta, men det kan være lurt å ha is i magen og heller observere mer av oppførselen først, men kanskje trekke seg tilbake litt hvis du har en dårlig følelse.

Det vil også variere veldig hva du er komfortabel med og enkelte av disse røde flaggene kan for mange være positive eller relativt nøytrale ting.

Enkelte setter for eksempel pris på enormt mye privatliv og frihet, mens andre vil ha et tett forhold hvor man følger hverandre opp til enhver tid!

Det kan være lett for at man overtenker relasjonen, og at man tar et valg som ikke er gjennomtenkte. Her bør du sette deg ned å tenke over konsekvensene av den handlingen du velger å ta.

Burde jeg fortsette relasjonen hvis jeg oppdager røde flagg? Kvinne som advarer.

Røde flagg eller gule flagg?

Dette kan være vanskelig å skille mellom, og som nevnt tidligere er ikke alle tilfeller av røde flagg direkte farlig eller bekymringsverdig.

Menneskelige relasjoner er komplekse, og vi har nok alle vist eller gjort noen av disse tingene tidligere. Hvis man ikke ser noe mønster i oppførselen hos den man dater kan dette være gule flagg som kan bli grønne.

Mange har nok enkelte traumer eller ulike trilknytningsstiler, og dette kan dukke opp forkledd som røde flagg som egentlig er gule! Det går med andre ord an å jobbe med, og er i mange tilfeller ikke onde.

Nå har vi snakket mye om røde flagg, men hva er grønne flagg?

Selv om artikkelen handler om røde flagg har jeg valgt å ta med et lite segment om hva grønne flagg i et forhold eller en datingrelasjon er.

Mange har nok en del grønne flagg så vel som røde flagg og disse tingene kan i enkelte tilfeller være relativt like, men ha små skilnader.

Her er noen grønne flagg når du dater:

 • De respekterer dine grenser og deg som person.
 • Når du føler deg trygg rundt de.
 • Hvis kommuniserer åpent og sant.
 • De prioriterer deg såfremt det lar seg gjøre.
 • Du kan stole på at de holder avtaler og ting de sier.
 • Hvis de har et godt forhold til familie og venner.
 • Dere stoler på hverandre.
 • De er villige til å endre sin oppførsel for å validere dine følelser og behov.
 • Dere har de samme verdiene og ønsker for fremtiden.
 • Hvis man kan krangle eller argumentere, men ha forståelse for hverandre.
 • Dere er kompatible sammen.
 • Man gir hverandre litt tid for seg selv, men setter også av tid til hverandre.

Konklusjon

Det finnes enkelte røde flagg man absolutt ikke burde ignorere, og hvis partneren din har mange røde flagg er det kanskje best å trø varsomt!

Det må nevnes at ikke alle røde flagg er direkte negativt, og det vil også ha mye å si i hvilken grad de forekommer! Folk har ulike tilknytningsstiler, og det som for noen er et rødt flagg kan for andre være et grønt flagg.

Det er også viktig å huske på at enkelte røde flagg, altså gule flagg kan være en form for traumer eller stamme fra tidligere opplevelser, og er noe man kan jobbe på sammen i mange tilfeller.

Husk å ta deg tid før du fatter en vurdering på om du vil fortsette relasjonen, og mange av disse røde flaggene forekommer i alle forhold i varierende grad. Det er forskjell på engangstilfeller og et mønster!

Hvis du er i et forhold du vil ut av finnes det flere fisk i havet og man kan trygt benytte seg av en av de mange datingsidene og appene på markedet.

Ofte stilte spørsmål om røde flagg i forhold

Røde flagg hos menn?

De fleste røde flaggene er like for begge parter, men menn kan gjerne ha en tendens til å være mer aggressive eller slite med misbruk av narkotiske stoffer.

Menn kan gjerne være mer emosjonelt utilgjengelig i tillegg og ha problemer med å overkontrollerende oppførsel.

Røde flagg hos jenter?

Dette vil på lik linje med mennene være relativt likt uavhengig av kjønn, men noen røde flagg hos jenter kan være at de er defensive og ignorerer deg.

Emosjonell mishandling, sjalusi og manipulering er også noen røde flagg hos jenter.

Røde flagg i vennskap?

Røde flagg i vennskap er nok relativt likt som i en romantisk relasjon. Her finner man alle de samme fallgruvene som:

Hemmelighold, narsissisme, aggresjon, ingen respekt for grensene dine eller deg, hvis de ikke setter av tid eller prioriterer deg etc.

Er Røde flagg og red flags det samme?

Ja, red flags er det Engelske utrykket for røde flagg! Mange velger å benytte dette begrepet i stedet for da det er brukt internasjonalt og på sosiale medier i større grad.

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Datingsider | Sammenlign og finn beste datingside i Norge
Logo