Har du noensinne havnet i vennefellen? Det har nok de aller fleste inkludert meg! Vi skal gi deg 10 gode tips for å unngå nettopp dette!
Det å navigere datingscenen kan være vanskelig og mange havner nok fort i vennefellen. Noen ganger skjer dette naturlig, mens andre ganger har man gjerne gjort noe som gjør at man havner her.
Det kan nok lønne seg å prøve å komme ut av vennefellen i noen tilfeller, mens andre ganger kan det lønne seg å kaste inn håndkleet slik at man kan komme seg videre.
Hva er vennefellen/Friend zone?
Vennefellen eller friend zone er hvis man forsøker å etablere en mer romantisk relasjon med noen man kjenner eller drar på date med. Det betyr at man har følelser som er mer enn vennskapelige, men at de ikke blir gjengjeldt.
Dette kan skje med folk man kan kjent lenge eller noen man nettopp har blitt kjent med. Ofte i relasjoner vil den ene utvikle følelser for den andre på et eller annet tidspunkt, og da vil man automatisk havne i vennefellen.
Noen ganger er det bare en del av livet, og mange klarer å ha vennskapelige forhold selv om, men det finnes ting man kan gjøre for å prøve å unngå dette.
Hvordan vite om du er i vennefella/friend zone
Dette kan noen ganger være vanskelig å vite da mange ikke er flinke til å kommunisere, og motparten kan være veldig komfortabel i situasjonen av ulike grunner.
Enkelte velger også å beholde folk i vennefellen så lenge som mulig på forskjellige grunnlag. Noen ganger er de tjent med det økonomisk, emosjonelt eller rett og slett for oppmerksomhet og validering.
Her er noen tips til hvordan du kan vite om du er i vennefellen:
- Ting er vennlige, men ikke flørtende.
- Han/hun unngår intimitet.
- Han/hun snakker om problemer i livet sitt til deg hvis noe går dårlig i datinglivet deres.
- Ingen fysisk kontakt.
- Hvis han/hun sier at du burde begynne å date eller snakket om datinglivet ditt eller sitt generelt.
- Hvis man prøver å flørte eller bli mer intim.
- Hvis forholdet aldri utvikler seg.
- Hvis man prøver å snakke om slike ting, men det blir unngått.
- De blir ikke sjalu hvis du snakker om andre.
- Hvis de ser på deg som en bror/søster.
Det vil selvfølgelig finnes flere tegn og disse kan variere. Selv om enkelte av disse punktene teller betyr det ikke alltid at man er i vennefellen, men jo flere av disse som stemmer jo høyere sannsynlighet er det.
Hvordan unngå i havne i vennefellen fra starten?
Mange havner naturlig i vennefellen fra starten av sine relasjoner i stor grad, og her er det noen enkle grep man kan gjøre for å unngå dette i stor grad.
Fysisk og psykisk tiltrekning er i stor grad ganske generell og det er flere ting man kan gjøre for å unngå å umiddelbart bli satt i vennefellen i sine relasjoner som:
- Fokuser på deg selv og selvutvikling i form av karriere og trening etc.
- Vær mer flørtende.
- Vær mer seksuell og frempå.
- Unngå å være for reservert.
- Ha selvtillit og gode personlighetstrekk.
- Vær imøtekommende og gøy å være med!
- Smil og hold øyekontakt mer for å skape tiltrekning.
- Vær ærlig om dine intensjoner fra starten av.
- Ikke fortell for mye om de tunge tingene i livet ditt.
- Vis at du lever et spennende liv.
- Vær mer fysisk med de fra starten av.
Det finnes utallige ting man kan gjøre, men dette er noen av de som fungerer best!
10 tips til hvordan du kan komme deg ut av vennefellen
Vi skal gi deg ti gode tips til hvordan du kan komme deg ut av vennefellen eller unngå denne i fremtiden i andre relasjoner! Disse tipsene fungerer og jeg benytter de selv når jeg dater.
Man kan aldri garantere for noe, og noen ganger har motparten ingen fysisk eller psykisk tiltrekning til deg romantisk. Men ved å endre oppførselen kan man også endre dynamikken i forholdet.
Her er 10 gode tips til hvordan du kan unngå å bli friend zoned:
1. Prioriter deg selv
Sett deg selv først! Rett og slett. Dette viser den andre at du ikke er avhengig av de, og at de ikke har deg akkurat der de ønsker. Hvis du gjør dette kan de tenke at de må gjøre en innsats selv for å bevare relasjonen.
Ved å fokusere på seg selv vil man også ha mer tid til karriere, hobbyer, andre venner og romantiske relasjoner.
Det kan også føre til at man slipper å overtenke, og dette fører ofte til at det er vanskelig å prestere på andre arenaer. Dette har jeg selv erfart og hvis du er usikker på om du overtenker kan du lese denne artikkelen om 7 tegn på at du overtenker.
2. Få bedre selvtillit
Mange finner selvtillit tiltrekkende, og når man er i vennefellen kan ofte selvtilliten få seg en knekk. Dette kan føre til at motparten ikke finner deg attraktiv.
Ved å jobbe med seg selv i form av karriere, hobbyer, og personlig utvikling vil man få høyere selvtillit i tillegg til å vokse som person.
Det kan være lurt å jobbe med sine personlighetstrekk og dette kan også føre til bedre selvtillit i tillegg til at andre finner deg mer attraktiv.
3. Lag litt avstand
Dette er viktig uavhengig av hvilken relasjon man har. Alle har behov for litt tid for seg selv, og da får man også mer tid til å tenke og savne den andre.
Hvis man alltid er tilgjengelig kan motparten ofte føle at de ikke trenger å gjøre en innsats for å vedlikeholde relasjonen.
Man vil ofte ha hva man ikke kan få, og dette gjelder absolutt i dette tilfellet. Det viser også til at du lever et spennende liv utenfor relasjonen. Del gjerne bilder eller snakk om ting du har gjort.
Hold deg opptatt med venner, familie, hobbyer og karriere og la den som har satt deg i vennefellen ta kontakt av og til. Dette betyr ikke at man skal ignorere de hele tiden eller alltid la de ta kontakt.
4. Finn på gøye og spennende ting sammen
Dette hjelper veldig! Alle liker å ha det gøy og spennende, og når man opplever nye ting sammen skaper dette en trygg relasjon. Da viser du også at du håndterer ulike situasjoner og dette er attraktivt!
Det gjør også at man i enkelte situasjoner kan fremprovosere litt nærkontakt i form av fysiske aktiviteter og lignende. Man kan rett og slett komme nærme hverandre fysisk i større grad, men også psykisk.
Slik vil man raskere etablere en relasjon som kanskje er mer enn vennskapelig. Finn på gøye ting som reise, dra ut å spise, motorsykkeltur, ekstremsport og andre ting som fremtvinger adrenalin og følelser.
Det kan også være lurt å gå litt utenfor komfortsonen og utfordre hverandre litt slik at begge vokser som person sammen.
5. Bli mer fysisk med han/hun
Man kan forsiktig begynne med å fremtvinge mer nærkontakt så lenge det er naturlig. Derfor fungerer dette veldig godt sammen med råd nummer 4.
Hvis det er naturlig med nærkontakt når man driver med en aktivitet eller rett og slett bare er nære hverandre fysisk i relasjonen vil det være lettere å gjøre dette.
Ved å bli med fysisk vil man i mange instanser skape en tettere relasjon. Dette kan være så lite som å holde øyekontakt lenger, være borti den andre i ulike situasjoner og lignende.
Her er det viktig å følge med på responsen slik at man ikke gjør den andre ukomfortabel.
6. Flørt eller gi komplimenter
Dette sier seg selv, men kan for mange være vanskelig å gjøre. Det er en grunn til at man begynner med flørting i tidlig alder, og det er fordi det fungerer og er veldig naturlig.
Dette trenger ikke å være veldig åpenbart, men man kan gjerne gi motparten noen stikk av og til slik at man viser interesse. De aller fleste liker å flørte og spenningen man kan skape med dette.
Gi gjerne noen komplimenter, men ikke for mye. Jeg vil anbefale personlig å kun gi komplimenter som man mener, og dette trenger ikke alltid å være seksuelt eller utsendebasert, men også for ting de har oppnådd eller gjort bra.
Komplimenter skaper en tryggere relasjon og viser at du respekterer den andre i tillegg til at du gir de autoritet, noe vi alle liker.
7. Avslå invitasjoner en gang i blant
Hvis du alltid er tilgjengelig er det lett for at den andre ikke finner like mye interesse i deg over tid. Slik viser man at man lever et spennende liv, og det gjøre også at motparten tenker mer på deg.
Du kan også unngå å fortelle for mye eller forklare hva du skal i stor grad slik at det vekker nysgjerrigheten hos den som har satt deg i vennefellen/friend zonen.
Dette bygger litt mer mysterie rundt deg som igjen kan vekke interesse. De vil gjerne vite mer, og da tenker de også på deg.
Det er viktig å ikke gjøre dette for ofte da motparten kan miste interessen eller bare tenke at du spiller et spill. Her er det viktig å ha god kommunikasjon og trø varsomt.
8. Åpne opp om hva du vil ha ut av forholdet
Når dynamikken i relasjonen har forandret seg litt og du føler at tiden er inne kan du gjerne åpne opp om hva du vil ha ut av relasjonen.
Dette er en vurdering man må ta underveis, men det kan være lurt å ta dette på et passende tidspunkt eller i en situasjon som er gunstig for utfallet.
Her kan man gjerne ta det etter en reise hvor man har hatt det kjempekjekt. Unngå å ta denne praten når man er i et dårlig humør eller noe annet har skjedd som skaper dårlig stemning.
Vær åpen, men ikke del for mye og føl det litt an før du velger å åpne deg helt. Her kan det være lurt å holde igjen litt å ta det på en stoisk måte slik at man ikke ødelegge relasjonen.
9. Ta det neste steget – Spør de ut på en date
Når man har gjort intensjonene sine klar kan det være lurt å smi mens jernet er varmt. Da kan man gjerne spørre de ut på en date hvis man har fått en god respons.
Her kan man også prøve å igangsette mer fysisk kontakt eller etablere en mer romantisk relasjon med mer intimitet. Planlegg noe som begge liker!
Her kan det være lurt å legge ned litt ekstra innsats og siden man kjenner personen fra før av vil det nok bli litt enklere å planlegge noe kjekt for begge.
10. Håndter avvisningen på en god måte
Hvis du blir avvist under deler av prosessen er det best å håndtere dette på en god måte for begge sin del. Noen ganger er dessverre ikke følelsene toveis, og da er det ikke alltid noen man kan gjøre.
Uavhengig av om du vil bevare den vennskapelige relasjonen i ettertid er det nok best å være klar over at dette kan skje også.
Det kan være lurt å ta litt avstand fra forholdet hvis du har mye følelser investert slik at du kan fokusere mer på deg selv og dine interesser. Slik vil du også kunne fortsette å finne andre å date.
Avvisning er aldri enkelt, men en del av livet. Heldigvis finnes det mange fisker i havet og vi kan anbefale deg å teste ut en av de utallige datingsidene som finnes.
Skal jeg avslutte relasjonen hvis det ikke fungerer?
Det vil nok variere veldig fra person til person. For noen blir det nok litt for mye å være venner med noen man har følelser for, og det kan også være uheldig for den andre.
Jeg personlig liker å få det litt på avstand før jeg velger om jeg vil fortsette den vennskapelige relasjonen og virkelig reflektere over om jeg klarer å stå i en slik relasjon med mye følelser.
Det kan være vanskelig å holde en slik relasjon over tid, og den andre vil nok date videre. I noen tilfeller kan de også avbryte relasjonen til deg selv da det ikke alltid er gunstig å ha venner som er forelsket i deg.
Dette kan være fordi de er i et forhold eller at relasjonen forandrer seg. Det vil variere veldig hva som er best for våre lesere, og her må man fatte sin egen beslutning, men sett deg selv først.
Når bør jeg kaste inn håndkleet hvis jeg er i vennefellen?
Dette er en vurdering enhver må ta, men å jakte på en person som ikke har de samme følelsene tilbake kan i lengden være veldig detrimentalt økonomisk, emosjonelt og når det kommer til personlig utvikling.
Man kan også unngå å møte andre romantiske relasjoner fordi man er opptatt med å bruke tiden, følelsene og energien på en relasjon som er enveis.
Hvis relasjonen i stor grad blir negativ for din del er det nok lurt å kaste inn håndkleet og heller fokusere på seg selv. Det betyr ikke at man ikke kan være venner, men at man ikke burde ha fokuset sitt her.
Oppsumering
I dagens datingkultur kan det være vanskeligere å komme seg ut av vennefellen siden man har så mange valg lett tilgjengelig i form av nettdating.
Slik vil det være lettere for andre å møte flere personer, og man kan således havne fortere i vennefellen. Frykt ikke!
Det finnes veldig mange grep man kan ta for å bli flinkere til å unngå dette eller å komme seg ut av friendzonen hvis den allerede er der.
Fokuser på deg selv og ditt liv i første instans. Slik vil man bygge opp seg selv, sin selvsikkerhet, karriere og utvikle seg personlig. Man kan ikke styre andres følelser og valg, men man kan forbedre seg selv.
Følg tipsene i vår artikkel for å prøve å komme deg ut av vennefellen, men hvis de ikke fungerer må man gjerne ta et valg om man vil beholde relasjonen eller gå videre.
Lykke til! Vennefellen kan være vanskelig, og jeg har personlig vært i den flere ganger! Husk at det finnes flere fisker i havet, og hvis ikke følelsene blir gjengjeldt er det ikke alltid lønnsomt å fortsette å investere.
Ofte stilte spørsmål om vennefellen
Er friendzone det samme som friends with benefits?
Nei, dette er ikke det samme. Friendzone er når en i et vennskapelig forhold utvikler romantiske følelser som ikke blir gjengjeldt.
Friends with benefits er venner som har seksuelt samleie uten at det utvikles romantiske følelser, men kun seksuelle.
Bør jeg vise intensjonen min fra start?
Ja, det kan være lurt å vise at man er interessert i et romantisk fra forhold fra starten slik at man unngår å havne i vennefellen.
Slik vil begge parter spare tid, og man slipper alle bekymringene rundt det å være forelsket i noen som ikke føler det samme tilbake.
Bør jeg vise at jeg har andre alternativer?
Det kan være lurt, men man må ikke gjøre det. Det er alltid lurt å ha andre alternativer uavhengig i stedet for å kun fokusere på en person som ikke fokuserer på deg avhengig av relasjonen og hvordan du er som person.
Man kan gjerne vise at man lever et spennende liv og henger med andre jenter eller gutter. Slik vil man kanskje klare å skape litt interesse.
Bør jeg prøve igjen senere hvis det ikke funker nå?
Det er alltid en mulighet, men ofte vil det ikke fungere. Hvis man klarer å ha et avbalansert forhold til relasjonen kan man jo ha det liggende.
Det kan være lurt å bare avslutte forholdet hvis man har for mye følelser investert og det går ut over ditt liv i stor grad.