Forhold blir i større grad mer og mer progressivt på ulike måter og enkelte ønsker å ha åpne forhold. Vi skal vise deg fordeler, ulemper og fortelle og hva et åpent forhold faktisk er!
Som med absolutt alt annet i livet er det fordeler og ulemper med det å ha et åpent forhold, og med dette kommer det naturligvis noen utfordringer.
Det finnes mange måter å ha et åpent forhold på og man må selv finne ut hva man er komfortable med ved å kommunisere dette åpent og være ærlige om hva man ønsker.
Dette er noe som burde overveies nøye og begge må selvfølgelig være komfortable i relasjonen for at dette skal fungere over tid.
Åpent forhold definisjon
Et åpent forhold er et forhold hvor den ene parten eller begge parter kan møte andre mennesker seksuelt og/eller emosjonelt avhengig av hvilke grenser som er satt.
Man kan også ha et helt åpent forhold hvor alt er tillatt, men de fleste velger nok å ha en eller annen form for grense enten det er emosjonelt, seksuelt eller tidsmessig i form av hvor mye tid man kan bruke på dette.
Her er det enorme variasjoner og de fleste forhold har nok særegne regler for hva de er komfortable med.
Forskjell på åpent forhold og polyamorøst forhold
Mange tenker nok på polyamorøse forhold når de tenker åpen forhold, men dette er ikke det samme da man er flere involvert i forholdet.
Polyamorøse forhold involverer parforhold hvor alle deltar aktivt i parforholdet som da kan bestå av 2 damer og 1 mann for eksempel i motsetning til et åpent forhold hvor begge eller alle partene kan møte andre uten at det innvikles et forhold som alle er delaktig i.
Man kan selvfølgelig også ha et polyamorøst forhold som er åpent hvor enkelte eller alle kan møte andre personer uten at de tar del i forholdet.
Fordeler åpent forhold
Det finnes mange fordeler med et åpent forhold og for mange kan dette være en god måte å ha en tett emosjonell relasjon til en person, men samtidig møte andre.
Enkelte liker å leve et mer spennende liv og møte nye mennesker enten dette er emosjonelt eller seksuelt og dette vil da være en mulighet for å gjøre nettopp dette samtidig som man er i et forhold.
Her er noen fordeler med å være i et åpent forhold:
- Seksuell frihet – Et åpent forhold vil føre til større seksuell frihet og tilfredstillelse for folk som liker å være seksuelt aktive med flere partnere. Slik kan man utforske nye ting og leve ut sine fantasier samtidig som man har en partner.
- Emosjonell og intellektuell tilfredshet – Ved å ha åpne forhold hvor man også kan knytte relasjoner emosjonelt til andre kan man i større grad bli tilfredsstilt emosjonelt og intellektuelt ved å ha tilgang på flere partnere.
- Spenning – Åpne forhold kan legge til rette for mer spenning i hverdagen på flere måter som at man kan finne på mer ting med andre mennesker både seksuelt, men også vennskapelig uten at det oppstår sjalusi og andre ting.
- Sterkere følelser – Ved å utforske denne biten av en relasjon kan man knytte et sterkere bånd til sin partner gjennom kommunikasjon, tillit og felles interesser i form av det åpne forholdet. Sterke følelser vil ofte føre til mer kjærlighet også.
- Unngå å gå lei – Mange går lei parforholdet over tid seksuelt, men også emosjonelt og intellektuelt. Det blir rett og slett kjedelig uten nye utfordringer, opplevelser og spenning. Hverdagen kan for mange være kjedelig og da vil et åpent forhold bidra til at man unngår å gå lei i stor grad.
- Mindre sjanse for utroskap og sjalusi – Ved å ha etablerte grenser i et åpent forhold vil dette føre til mindre sannsynlighet for utroskap og sjalusi selv om dette også kan forekomme såfremt man ikke har et helt åpent forhold uten noen form for grenser.
- Lettere å møte nye personer – Et åpent forhold vil gjøre det lettere å etablere nye relasjoner med alle kjønn enten det er seksuelt eller bare vennskapelig! Slik kan man leve et mer innholdsrikt liv ved å lettere knytte relasjoner til andre mennesker uten å måtte nedprioritere dette.
Her er noen av de største fordelene når det kommer til å ha et åpent forhold! Hvilke som er gjeldende til enhver tid avhenger nok mye av hvordan type forhold det er og hvilke grenser som er satt på forhånd.
Ulemper åpent forhold
På lik linje med fordeler finnes det også mange ulemper ved et åpent forhold. Disse kan i noen tilfeller overveie fordelene og det blir derfor ekstra viktig å ta disse i betraktning før man velger om dette er noe man vil gjøre.
Et åpent forhold åpner også opp for nye utfordringer så vel som å gjøre noen av de vanlige utfordringene rundt et parforhold verre.
Her er noen av de største ulempene ved et åpent forhold:
- Frykt og usikkerhet – Selv om begge har gått med på å ha et åpent forhold er dette noe som kan oppstå og i mange tilfeller gjør det. Det blir derfor ekstra viktig å vise tillitt og skape trygghet i et åpent forhold.
- Sjalusi – Dette er relativt selvskrevent, men også noe som kan oppstå i mye større grad i et åpent forhold naturligvis. Dette kan føre til flere konflikter og negative interaksjoner i forholdet.
- Tid og prioritering – I et åpent forhold blir en større del av tiden allokert til andre og det kan dermed oppstå konflikter eller uenigheter rundt dette i et forhold. Man kan rett og slett føle seg nedprioritert hvis den andre velger andre over partneren.
- Sykdommer – Hvis man ikke er forsiktig ved å bruke kondomer eller ta andre forhåndsregler kan man få ulike kjønnssykdommer. Det vil derfor være ekstra viktig å passe på dette hvis man er i et åpent forhold.
- Man må dele partneren – Her må man dele sin partner enten seksuelt, emosjonelt eller begge deler. Dette kan for mange være vanskelig da det kan vekke usunne følelser eller tanker over tid.
- Dynamikken forandrer seg – Hvis man går fra et mer konservativt forhold til et åpent forhold vil dynamikken i forholdet ofte forandre seg. Det kan være en av partene ender opp med mer makt da den har større tilgang på nye partnere eller at den ene føler seg konstant ned prioritert og ikke god nok.
- Dårlig selvbilde – Hvis man konstant blir nedprioritert av sin partner kan dette føre til et dårlig selvbilde over tid. Hvis den ene for eksempel velger å være med andre partnere seksuelt i stedet for kjæresten kan dette føre til lav selvtillit.
- Hemmelighold – Selv om man skulle tro at et åpent forhold fører til fullstendig åpen kommunikasjon er ikke alltid dett tilfellet og selv åpne forhold har noen form for grenser enten det gjelder tid, prioriteringer eller antall partnere man kan ha ved siden av etc. Dette kan føre til hemmelighold ved at den ene prøver å skjule ting eller ikke være fullstendig ærlig.
- Ulike ønsker – Det kan være vanskelig med grensesetting i et åpent forhold og ofte vil man kanskje litt ulike ting. Det kan oppstå veldig forskjellige situasjoner, og hva er man egentlig komfortabel med? Her kan det komme mange konflikter og uenigheter da man kanskje har forskjellige tanker og ønsker rundt det åpne forholdet.
- Forholdet kan ta slutt – Det er nok ikke uvanlig at mennesker i et åpent forhold treffer noen nye de liker bedre. Slik kan man ende opp med svarteper og sitte igjen alene eller at man blir nedprioritert i så stor grad at man på en måte ikke er i et forhold lenger.
- Det kan være dyrt – Avhengig av hvordan man velger å gjøre dette kan kurtisering og aktiviteter koste penger i form av dater på restauranter, gaver, mat og utgifter relatert til dette. Det er veldig lite som er gratis i dagens samfunn, og bare det å dra ut døren koster i mange tilfeller penger.
- Tillit – Tillit er noe som tar tid og energi å bygge i et forhold og noe man må gjøre seg fortjent til. Det krever forståelse, ofring og tid. I et åpent forhold kan tilliten bli satt på prøve på et helt nytt nivå hvor man må respektere og forholde seg til ulike grenser som kan forandre seg kontinuerlig. Man må også lytte til sin partner selv om man vil være med andre og ofringen vil gå begge veier i et åpent forhold.
- Økt konfliktnivå – Dette vil ikke være gjeldende i alle tilfeller og et åpent forhold kan absolutt senke konfliktnivået også, men med nye utfordringer vil det ofte oppstå nye problemer og konflikter. Åpne forhold kan føre til et økt konfliktnivå og mer negative emosjoner rundt forholdet. For mye negativitet i et forhold er veldig ødeleggende.
- Sosialt uakseptert – Selv om det blir mer vanlig er det fremdeles mye dogmer og negative holdninger generelt til åpne forhold i samfunnet. Det kan derfor være vanskelig å være i et åpent forhold offentlig da det ikke er veldig sosialt akseptert enda. Her må man ta hensyn til familie, venner og kollegaer som kanskje ikke er like åpne som dere.
Grenser og regler i et åpent forhold
Selv om et åpent forhold er åpent betyr ikke dette at man ikke skal sette noen form for grenser eller ha noen regler i forholdet. Det er like viktig å ha dette i et åpent forhold som i et monogamt forhold.
Parforhold krever arbeid og man må respektere hverandres grenser og sette regler for hva man er komfortable med i et forhold.
Her vil det være ekstremt store variasjoner og dette er noe man må bli enige om sammen og kommunisere til hverandre slik at man kan ha et sunt og trygt forhold enten man er gift, samboere eller bare kjærester.
Her er noen eksempler på grenser og regler man kan ha i et åpent forhold:
- Tid – Selv om man er i et åpent forhold er det viktig å prioritere hverandre når det kommer til tid og faktisk sette av tid til hverandre. Dette gjelder også i monogame forhold, men blir ekstra viktig i et åpent forhold.
- Seksuelle grenser – Det kan være man er komfortable med mye, men at man ikke liker at den andre partneren gjør spesifikke ting. Dette kan være ting som antall seksualpartnere eller spesifikke ting man gjør når man har samleie osv.
- Emosjonell tilknytning – Enkelte er kun komfortable med det seksuelle aspektet og vil gjerne ikke at den man er sammen med skaper en emosjonell og følelsesbasert tilknytning til personene de møter.
- Hvem man kan møte – Her finnes det helt sikkert noen personer man ikke er komfortable med at sin partner har en seksuell eller emosjonell relasjon til som familiemedlemmer, venner og kollegaer etc.
- Prioritere hverandre – Hvis en i forholdet har lyst til å tilbringe tid sammen i helgen, men den andre helst vil møte andre kan det være lurt å prioritere hverandre i mange tilfeller.
- Åpenhet til andre – Skal man fortelle om forholdet til andre eller holde det skjult på grunn av stigmaet og eventuelle problemer som kan oppstå ved å være ærlige om dette.
- Kommunikasjon – I et åpent forhold blir kommunikasjon ekstra viktig og det kan være greit å ha noen regler og grenser rundt dette når det kommer til å kommunisere med andre, men også hverandre hvis man møter andre personer.
- Definer utroskap? – Finn ut hvor grensen går når det kommer til utroskap. Dette kan være vanskelig å definere i et åpent forhold og det blir derfor ekstra viktig å være klar over hva som er greit å gjøre og hva som ikke er greit å gjøre.
Selv om dette er grenser man kan sette vil dette være veldig individuelt fra forhold til forhold. Her må man selv sette grenser og regler som begge er komfortable med over tid.
Husk at grenser kan forandre seg og noe man var komfortabelt med i en periode vil man kanskje ikke sette pris på ved en senere anledning.
Man vokser også som person og par og åpne forhold kan ha perioder hvor man vil bruke mer tid sammen i stedet for med andre. Her er det viktig å kommunisere på en god måte hele veien.
Kona, mannen eller partneren vil ha åpent forhold
Hva gjør man hvis partneren vil ha et åpent forhold? Det kan være vanskelig å svare på, men det er viktig å overveie mulighetene nøye før man velger å hoppe ut i det.
I et etablert forhold må det jo være en som tar opp emnet åpent forhold og det kan komme overraskende på den andre partneren og kanskje være et varseltegn på at forholdet kanskje ikke går så bra.
Her er det viktig å tenke seg godt om før man aksepterer et åpent forhold og virkelig tenker over konsekvensene av å ha et åpent forhold.
Husk at det er opp til deg om du vil ha et åpent forhold, og det kan være lett å bli manipulert eller presset til dette for å bevare husfreden eller forholdet.
Et åpent forhold er som regel ikke veien å gå hvis man prøver å redde et skrantende forhold i de fleste tilfeller selv om det helt sikkert finnes forhold som gjenopplives ved å ha et åpent forhold.
Tips for åpne forhold
Det kan være vanskelig å navigere et åpent forhold og da spesielt i starten før man har blitt komfortable og har fastsatte grenser og regler for hvordan forholdet skal være.
Vi skal gi deg og dere noen gode tips om hvordan man best mulig kan få et åpent forhold til å fungere og samtidig ha et sunt og trygt forhold.
Her må man finne de tipsene som passer best for ens forhold og det er ikke sikkert at alle disse tipsene fungerer like bra for deres forhold, men kanskje veldig bra for noen andres forhold.
Her er noen gode tips til hvordan man kan navigere et åpent forhold på best mulig måte for begge parter:
Kommunikasjon
Kommunikasjon er utrolig viktig i alle forhold, men spesielt i åpne forhold da disse kommer med flere utfordringer som regel. Snakk med hverandre og hold en åpen kommunikasjonslinje.
Lær hverandre å kjenne gjennom stadig åpen kommunikasjon i alle faser av forholdet. Her er det viktig å være åpen og ærlig om hva man ønsker og er komfortabel med.
Det kan være lett for at man vil prøve for mye for tidlig og dette kan medføre ekstra stress for parforholdet ved at man ikke kommuniserer sine bekymringer rundt ting.
Respekter hverandre
Respekter hverandres behov, ønsker, tanker og følelser! Dette blir ekstra viktig i et åpent forhold da man legger til enda flere variabler i en allerede vanskelig mellommnenneskelig relasjon, nemlig et parforhold.
Her kan det være store variabler i hva man ønsker ut av et åpent forhold og hva man er komfortable med.
Derfor blir det ekstra viktig å respektere hverandre som personer slik at man kan ha et sunt og trygt forhold samtidig som man bygger tillitt til hverandre.
Sett emosjonelle og seksuelle grenser
Sett grenser i forholdet. Selv om man man et åpent forhold er det viktig å sette grenser slik man ville gjort i et normalt forhold. Her må man sette individuelle grenser og sammen som et par.
Det kan være at den ene vil mer enn den andre er komfortabel med og der blir dermed viktig å drive med grensesetting slik at man kan ha et trygt og stabilt forhold uten for mange negative konflikter og følelser.
Her vil grensene man sette variere veldig fra forhold til forhold og dette er noe man må finne ut av sammen. Husk at du kan sette individuelle grenser i tillegg, og gå fra forholdet hvis ikke disse blir respektert.
Husk at grenser kan flytte seg over tid og være gjeldende i enkelte perioder. Livet er ikke rett frem og det kan være perioder man er komfortabel med et åpent forhold, mens andre man vil fokusere på hverandre.
Prioriter hverandre
I en travel hverdag kan det allerede være vanskelig å prioritere hverandre og logistikken rundt dette. Det blir derfor ekstra viktig å sette av tid til hverandre og prioritere hverandre i et åpent forhold.
Dette blir enda verre når man introduserer andre til forholdet og avhengig av hvordan de ulike relasjonene er kan det spise mye tid og energi å være med andre.
Husk å sett hverandre først i et åpent forhold slik at man ikke mister hverandre eller glemmer å prioritere partneren sin før andre relasjoner i mange tilfeller.
Dette er nok en av de største problemene i et åpent forhold og noe man burde ha litt ekstra fokus på for å få et åpent forhold til å fungere i lengden.
Husk at åpne forhold kan være vanskelige
Monogame og mer konservative forhold kan være vanskelig nok i seg selv, men når man bringer inn enda flere variabler i form av andre mennesker kan det bli enda vanskeligere og føre til flere konfrontasjoner, konflikter og negative følelser.
Her er det viktig å huske at dette er naturlig, men at det er viktig å fokusere på tidligere tipsene, nemlig: Kommunikasjon, respekt, prioriteringer og grenser.
Sjalusi i åpent forhold
Sjalusi er noe man må forholde seg til i absolutt alle åpne forhold og dette kan oppstå i små mengder eller bli til et kjempestort problem over tid hvis man ikke forholder seg til dette som et par.
Dette er noe som kan forekomme i situasjoner man kanskje ikke tenker over det, og det blir dermed viktig å kommunisere med sin partner om eventuelle tanker og følelser som oppstår underveis.
Her må man respektere hverandre og bygge tillit sammen slik at man kan unngå sjalusi da dette kan ødelegge forholdet over tid. Her er det viktig å respektere hverandres grenser, følelser og tanker.
Selv om den ene parten ikke finner noe problematisk kan det godt være den andre finner dette problematisk.
Tenk nøye over fordelene og ulempene
Før du eller dere bestemmer dere for å ha et åpent forhold er det lurt å tenke over alle fordelene og ulempene før man bestemmer seg for hva man vil.
Dette er ikke en måte å fikse et forhold på som har problemer og man burde prøve ut flere andre ting før man velger å ha et åpent forhold.
Et åpent forhold fører ofte med seg ekstra utfordringer, ikke mindre. Det er derfor viktig å ha et avbalansert og sunt forhold hele veien for at det skal fungere med god kommunikasjon og felles forståelse for utfordringene.
Når man først har et åpent forhold kan det være vanskelig å gå tilbake igjen hvis man angrer på grunn av alt som har skjedd eller fordi den ene vil fortsette med dette, mens den andre vil ha et monogamt forhold igjen.
Det går selvfølgelig an å ha et åpent forhold i perioder så lenge begge er forståelsesfulle for at dette ikke er noe som varer evig, og så lenge man har åpen kommunikasjon og jobber som et lag kan man få til det meste!
Bør jeg forlate forholdet hvis partneren vil ha et åpent forhold?
Dette vil variere, og det er noe man absolutt burde prate mye om før man velger hva man vil gjøre. Her er god kommunikasjon ditt beste hjelpemiddel.
Snakk med partneren din før du finner ut om dette er noe du ønsker for ditt forhold. Det kan være lurt å ta seg god tid å tenke over alle mulighetene og konsekvensene av å ha et åpent forhold før man bestemmer seg.
Hvis dette ikke er noe du er villig til å bli med på må du videreformidle dette til din partner.
Hvis partneren fremdeles ønsker dette kan det være på tide å avslutte forholdet da man ikke er kompatible eller villig til å forandre sine grenser i forhold til hva man er komfortabel med.
Må begge sider ha et åpent forhold?
Nei, det er fullt mulig at kun den ene i et partnerskap har et åpent forhold. Her vil det være store variasjoner og det er ofte vanlig at det kun er en av de to som får ha et åpent forhold, mens den andre ikke får lov.
Dette gjelder nok mer for seksuelt åpne forhold, men mindre når det kommer til det emosjonelle. Da er det nok mer vanlig med polyamorøse forhold hvor det kun er den ene som får ha flere partnere av det motsatte eller samme kjønnet emosjonelt.
Her er et morsomt lite klipp om åpne forhold og polyamorøse forhold fra humorgjengen i TV2.
Oppsummering
Åpne forhold kan være noe for deg eller dere, men det er flere fordeler og ulemper man må tenke over før man velger å åpne forholdet eller bli involvert i et åpent forhold!
Det kan være vanskelig å vite om dette er noe for deg eller dere før man prøver, men det er viktig å overveie konsekvensene før man velger å bli med i et åpent forhold.
Monogame parforhold har mange utfordringer, men et åpent parforhold tilfører ekstra variabler som kan påvirke forholdet negativt, men også positivt.
Det er fremdeles ikke veldig akseptert med et åpent forhold og hvis man velger å komme ut med dette offentlig kan det få uante konsekvenser relatert til familie, venner og kollegaer.
Vi har heldigvis gitt dere noen gode tips til hvordan du eller dere kan navigere et åpent forhold hvis dette er noe dere bestemmer dere for!
Vi har tatt for oss utallige datingsider og applikasjoner hvor man kan finne andre som også ønsker åpne forhold, men også mer konvensjonelle forhold.
Ofte stilte spørsmål om åpent forhold
Hvor mange lever i et åpent forhold?
Rundt 2-4% av befolkningen lever i et åpent forhold. Mange parforhold er relativt nye og det vil dermed være en del som befinner seg i et åpent forhold.
Her er det store mørketall og det vil være litt avhengig av hvordan man definerer et forhold for å klassifisere det som et åpent forhold.
Det blir mer og mer vanlig og akseptert å være i åpne forhold, og dette er noe man ser mer til hos den yngre garde og hook-up kulturen som gjør åpne forhold mer akseptert og gunstige med mer frihet og autonomi.
Hva kjennetegner en dårlig partner?
Dette er noen kjennetegn på en dårlig partner: Respektløs, egoistisk, utroskap, økonomiske problemer, vold, emosjonell mishandling, manipulering ingen hensyn til grenser og personlighetsforstyrrelser som narsissisme, psykopati og sosiopati.
Det er rett og slett en person som vekker negative og vonde følelser hos deg i tillegg til å behandle deg dårlig generelt.
Hvordan komme seg ut av et skadelig forhold?
Først må man innse at man befinner seg i et skadelig forhold før man begynne å se etter veier ut.
Avhengig av hvor voldelig og skadelig forholdet er kan det være lurt å ta kontakt med familie, venner eller politiet for å få hjelp.
Hvis man sitter i en dårlig situasjon økonomisk eller må flytte kan det være lurt å planlegge litt ekstra før man velger å gå ut av forholdet slik at man er forberedt.
Hva er å være emosjonelt utro?
Dette er når man utvikler følelser eller en romantisk tilknytning til en annen person enn sin partner.
Her vil ulike par sette grenser for hva som er greit og ikke greit, men det er fullt mulig å være emosjonelt utro mot sin partner.