Faser i forhold: De 5 stadiene alle burde kunne

Lurer du på hvorfor det virker som om forhold har ulike faser? Jeg skal vise deg de 5 stadiene man kan møte på i et forhold slik at det blir lettere for deg å navigere forhold.
Faser i forhold: De 5 stadiene alle burde kunne. Par på en benk utendørs.

Lurer du på hvorfor det virker som om forhold har ulike faser? Jeg skal vise deg de 5 stadiene man kan møte på i et forhold slik at det blir lettere for deg å navigere forhold.

Forhold har i hovedsak 5 faser som er sykliske av natur, men kan forekomme lineært i starten av forholdet da det er mest naturlig i denne rekkefølgen.

Hvis man er mer klar over disse fasene vil det være lettere å vite hvorfor enkelte ting skjer i forholdet. Slik kan man møte de ulike stadiene med litt mer kunnskap og åpenhet.

Hva er faser i forhold?

Menneskelige relasjoner er komplekse og alle forhold har ulike faser, såfremt de varer lenge nok. Dette betyr ikke at man alltid går gjennom alle disse fasene, og de kan komme på ulike tidspunkt.

Det finnes i all hovedsak fem faser i et forhold som kommer i sykliske intervaller, men kan ha noe ulike rekkefølge avhengig av livssituasjoner og andre ting.

Ikke alle forhold vil oppleve alle fasene avhengig av lengden på forholdet og individene som er i disse forholdene. Disse fasene er som sådan noe de aller fleste går gjennom på et eller annet tidspunkt.

Tidspunktene disse fasene dukker opp vil som sagt variere veldig avhengig av hvor fort frem forholdet går og andre variabler.

Hva er faser i forhold? Par som sitter på en stein.

1. Nyforelskelse også kalt honeymoon phase (første 3-6 mnder)

Når man hører disse ordene tenker man nok fort tilbake til tenårene og de første forelskelsene, og det vil i mange tilfeller være litt likt som dette i nye romantiske relasjoner, såfremt kjemien er der.

I denne fasen er alt rosenrødt og man ser bort i fra ulike røde flagg som eventuelt kan være der da man er forelsket. Det er fort gjort å se seg blind i denne fasen og ignorere faretegn.

I denne fasen kan det være lurt å roe ting ned litt og reflektere over om forholdet er noe for deg samtidig som du prøver å ikke bli for tilknyttet i tilfelle ting skjærer seg.

Her er noen triks det er lurt å benytte i denne fasen slik at den ikke tar over livet ditt på en negativ måte:

 • Fokuser på deg selv – Det er lett å gå seg helt vill i kjærligheten og tankene i denne fasen og glemme andre viktige ting som karriere, venner og familie etc. Det kan rett og slett være vanskelig å dy seg fordi man er forelsket i stedet for å fokusere mer på seg selv og hva som er best for deg.
 • Reflekter – Her kan det være lurt å reflektere rundt forholdet og om dette virkelig er noe for deg i lengden. Se etter røde flagg og se forbi den korte forelskelsen, men mot personen og dens moral, etikk og personlighet. Kan forholdet fungere i lengden?
 • Åpen kommunikasjon – Det er lurt å holde en åpen kommunikasjonslinje slik at man får pratet ut om eventuelle problemer som oppstår eller kan oppstå. Hvis man utsetter alt til denne fasen er over så kan det bli vanskelig å etablere et normalt forhold over tid.

2. Tilknytningsfasen (3 måneder til 2 år)

I den første fasen vil man i mange tilfeller ikke bli veldig godt kjent ut over det mer overfladiske. Her kan uenigheter og irritasjonsmomenter dukke opp i større grad, noe som kan være vanskelig.

Følelsene og hormonene avtar i form av Oxytocin, dopamin og endorfiner avtar og man står igjen med det som er den andre personen på godt og på vondt.

Hvis man ikke har lagt ned litt innsats i den første fasen kan dette komme som et sjokk på mange forhold! Her kan det være lurt å trå varsomt og ta hensyn til den andre da dette er en sårbar fase for forholdet.

I denne fasen vil det i mange instanser oppstå usikkerhet, og enkelte individer holder som regel ikke ut mye lenger enn den første fasen da en del av spenningen ofte forsvinner, og det er nå arbeidet begynner.

Denne fasen legger grunnlaget for resten av forholdet, og nå begynner de interne maktkampene om grensesetting, arbeidsfordeling etikk og moral, ønsker videre etc.

I denne fasen kommer også ulike tilknytningsstiler frem i bildet og dette er også noe man burde lese seg opp på. Dette gjelder spesielt om det er en turbulent relasjon

Her er noen ting du kan gjøre for å bidra til at denne fasen går så smertefritt som mulig:

 • Vær ærlig – Vær ærlig om dine ønsker og mål i livet. Si ifra hvis det er noe som plager deg eller om det er noe du mener er viktig å prate om. Dette er en fase hvor man bør teste ut forholdet på en trygg måte.
 • Vær omtenksom – Ta hensyn til motparten og innse at dette er en veldig sårbar fase med mye usikkerhet fra begge sider. Man har nettopp funnet ut at den man er forelsket i er menneskelig med feil og skavanker.
 • Sett felles mål – Sett gjerne felles mål for fremtiden, men ta også hensyn til dine individuelle mål! Her er det viktig å komme til enighet om hva man egentlig vil ha ut av dette forholdet.
 • Husk at det er lov å være ulike – Folk vil gjerne ulike ting og har ulike syn på ting. Her er det viktig å respektere individet man innleder et forhold med selv om man har ulike syn på ting og ønsker i livet.

Det kan også være lurt å ikke la seg manipulere og det er ofte i denne fasen dette kommer best frem når man begynner med grensesetting og mer alvorlige samtaler samtidig som man får en tettere relasjon.

3. Tilpasse seg hverandre (1-2 år inn i forholdet)

Etter den initiale maktkampen og bli kjent fasen må man nå begynne å tilpasse seg selv og forholdet samtidig som man kombinerer sine egne interesser, tid og ønsker med det som er forenlig med de grensene satt i forholdet.

Her har man gjerne allerede etablert grenser og hva man er komfortable med i et forhold, også må man begynne å lære å tilpasse seg den andre slik at begge er trygge i relasjonen.

Her kan det også være lurt å se etter varseltegn på at forholdet kanskje ikke går helt som man ønsker eller at den andre ikke har rent mel i posen når det kommer til et langvarig forhold.

Her er noen tips til hvordan du kan få denne fasen til å fungere best mulig:

 • Del ansvaret – Finn en ordning som begge er komfortable med uten at alt må være 50/50. Her er det lurt å trø varsomt, men samtidig ha grenser slik at man ikke ender opp med alt husarbeidet etc. Man kan gjerne ha ulike arbeidsoppgaver og arbeidsmengde så lenge begge er komfortable og ikke bitre.
 • Inngå kompromiss – Inngå kompromiss selv om du ikke er helt komfortabel med situasjonen eller mener at den andre er urimelig. Dette betyr ikke at man skal la seg misbruke, tråkkes på eller gjøre noe man absolutt ikke vil, men at man har en sunn holdning til at man ikke alltid trenger å komme seirende ut av alle situasjoner.
 • Sett grenser og hold disse – I denne fasen er det også viktig å ha etablerte grenser med hva man vil tolerere og hva man ikke ønsker i et forhold. Her kan det være store forskjeller med hva folk er komfortable med, men jeg vil foreslå at man forsøker å være flink på å sette grenser.
 • Gi hverandre rom – I denne fasen blir ting stort sett relativt seriøst og mange vil kanskje få kalde føtter eller være redd for at de må ofre for mye for forholdet. Det er derfor viktig å gi hverandre rom til å være seg selv med hobbyer, tid, venner og familie etc.
 • Respekter hverandre – Dette er nok det aller viktigste for å ha et sunt forhold over tid. Respekter den andres behov, autonomi, følelser, tanker, ønsker og at de er et individ selv om man er i et forhold.

4. Stabilitet og normalitet (1-2 år og utover)

I denne fasen vil det være mer stabilitet og normalitet i forholdet og her vil de fleste bitene allerede ha falt på plass og uenigheter, grenser og fremtidige mål har blitt fastsatt.

Man har også blitt veldig godt kjent med hverandre og den andres skavanker, feiler og svakheter, men også styrker slik at man kan stå sterkere i relasjonen fremover.

Nå begynner også spenningen i mange tilfeller å avta og det blir ekstra viktig å holde kjemien, spenningen og det romantiske vedlike samtidig som man fortsatt jobber med det man fant ut av i de tidligere fasene.

Her er det lurt å fokusere på å bevare litt av den initiale romantikken ved å fokusere mer på dette og faktisk legge ned ekstra innsats gjennom ting som for eksempel

TipsHvordan gjennomføre:
Dra på stevnemøterHer er det lurt å sette av en dag i ny og ne for et skikkelig stevnemøte. Legg vekk telefonen, skaffe barnepass, sett av en hel dag og bare nyt hverandres selskap slik som når dere datet i starten. Det finnes utallige aktiviteter man kan ta seg til og her er det bare fantasien som setter grenser.
Legg vekk telefonenMed dagens teknologi er det lett for at telefonen, tv eller spill blir fokus når man tilbringer tid sammen siden man alltid er med hverandre, men dette kan ta vekk litt av det menneskelige i forholdet. Her kan det være lurt å ha dager, kvelder eller periode med mindre telefontid.
Sett av tid til hverandreI en travel hverdag kan det være vanskelig å sjonglere alle gjøremål, hobbyer, ansvar, karriere og eventuelle barn etc. Det blir derfor ekstra viktig å sette av litt tid til hverandre når det er mulig eller rett og slett lage litt tid.
Kommuniser med hverandreKommunikasjon er nøkkelen til et vellykket forhold og dette gjelder også selv om man har snakket om det meste i de tidligere fasene. Av og til må man minne hverandre på ulike ting eller problemer man har i forholdet.

5. 7-års knekken

7-års knekken er et begrep som brukes når et forhold har vart i rundt 7 år, og partene begynner å gå lei hverandre. Det er rett og slett på tide med noe nytt.

Dette trenger selvfølgelig ikke å skje etter 7 år, men kan skje når som helst. Man begynner å kjede seg i forholdet uten at forholdet utvikler seg noe særlig.

Medianen for ekteskap i de fleste vestlige landene ligger på rundt 7 år, og det er det en grunn til. Det sies jo også at man skal skifte jobb etter rundt 5 år hvis man ikke får noen nye utfordringer.

Dette er litt det samme problemet i forhold og ekteskap og her er noen grunnene til at dette skjer:

 • Spenningen dør ut – Det er rett og slett ikke noe spenning igjen, og hverdagen har slått inn for fullt. Man opplever ikke nye ting sammen og utforsker ikke andre arenaer i livet på personlig basis eller som et par.
 • Ingen personlig vekst – Man har kanskje satt sin personlige vekst i form av karriere, hobbyer og drømmer til side for forholdet sin del og vil således bli mer ulykkelig.
 • Ingen utvikling i forholdet – Forholdet står stille og man ser ikke noen fremskritt i relasjonen. Kanskje man hadde sett for seg noe helt annet eller at man ikke er villig til å jobbe for forholdet og utfordre hverandre.
 • Man vokser fra hverandre – Mennesker er i konstant utvikling og man er gjerne ikke den sammen personen som når man ble sammen. Her kan det være at forskjellene blir for store eller at man ønsker helt ulike ting som ikke er forenlige.
 • Man slutte å forplikte seg – Forhold krever konstant forpliktelse til hverandre, og over tid vil mange slutte å jobbe aktivt mot dette og i stedet for å fikse problemer og jobbe aktivt for å finne ut av ting slutter man å forplikte seg til forholdet. Det er rett og slett enklere å bare forlate forholdet.
 • Utroskap og mangel på tillitt – Når man har vært sammen en stund kan tillitsbrudd spise opp den siste tillitten i forholdet. Det blir rett og slett den siste dråpen som fylte begeret.
 • Barn og oppdragelse – Her er enda en fallgruve for mange forhold. Barna har selvfølgelig ikke skylden, men kan bidra til ekstra uenigheter og mer ansvar. Hvis forholdet allerede var på tynn is kan barn bidra til enda mer turbulens i forholdet.

Forhold må konstant jobbes med og det er lett for at man tar det for gitt etter lang tid eller at man rett og slett mister lysten til å fortsette å forplikte seg til et forhold. Man kan rett og slett gå lei.

Hvis du er ekstra påpasselig på disse punktene vil det være litt lettere å jobbe konsekvent mot et felles mål og dette er noen av fallgruvene det er lett å gå i hvis man ikke er oppmerksom på disse tingene.

5. 7-års knekken. Par som koser seg utendørs.

Skjer disse fasene bare en gang i et forhold?

Det vil nok variere en del hvor mange av disse fasene man opplever i et forhold og hvor mange ganger. Ofte vil disse fasene gå litt inn i hverandre og om hverandre.

Det er ingen lineær utvikling i alle tilfeller, men det kan være det i noen tilfeller. Det vanligste er at man gjerne skifter litt imellom de ulike fasene i perioder av forholdet.

Forhold og livet generelt er utrolig komplekst og veldig ofte vil disse fasene dukke opp på forskjellige tidspunkt i livet og kan trigges av forskjellige ting.

Man kan gå fra fase 4 som er stabilitet og normalitet til fase 1 som er nyforelskelse for så å havne i fase 2 hvor utrygghet og intern maktkamp oppstår igjen før man finner tilbake til den trygge fasen.

Fasene kommer på ulike tidspunkt

De ulike fasene kommer ikke på fastsatte tidspunkt og tidspunktene kan variere veldig fra relasjon til relasjon! Her er det store variabler, og man kan ofte oppleve flere faser samtidig fra dag til dag.

Her kan ulike faser oppstå rundt den samme tiden eller dukke opp litt her og der i løpet av forholdet. Det vil derfor være store variasjoner i når de dukker opp selv om normalen er relativt fast.

Noen forhold går fort frem, mens andre velger å ta tiden til hjelp! Enkelte forhold hopper nok over enkelte stadier også slik at progresjonen fremskyndes.


Her er en informativ video fra Psych2Go sin Youtube kanal om de forskjellige fasene i et forhold! Denne videoen oppsummerer det jeg har skrevet relativt bra selv om man finner små ulikehter.


Oppsummering

Absolutt alle par går gjennom enkelte, flere eller alle av disse fasene i løpet av forholdet så lenge forholdet varer lenge nok og ikke er helt platonisk.

De ulike stadiene dukker ofte opp på ulike tidspunkt og gjerne samtidig i løpet av ulike perioder. Her er det store variasjoner og et forhold kan oppleve flere av disse fasene samtidig.

Selv om man har gått gjennom alle fasene og forholdet er relativt stabilt vil de ulike fasene kunne dukke opp igjen på ulike tidspunkt uten fastsatte intervaller eller tidspunkt.

Jo mer du er klar over disse fasene jo lettere vil du og din partner kunne navigere deres parforhold. Det kan være lett å overtenke ulike situasjoner, men det er viktig å reflektere rundt forholdet på en sunn måte.

Jeg har også lagt ved noen gode tids som gjør det enklere for dere å løse problemene som kan oppstå underveis i de ulike fasene.

Jeg vil også anbefale våre lesere ved å jobbe med seg selv for å fortsette å være attraktiv for sin partner selv om man allerede er i et forpliktet parforhold burde man fortsette med personlig utvikling.

Ofte stilte spørsmål om faser i forhold

Hva betyr det å ha et normalt forhold?

Det som er normalt for noen kan være unormalt for andre, men det er som med alt annet viktig å finne balanse i sine relasjoner og sitt liv.

Her er det viktig å fokusere på hverandre, men også seg selv. Sett grenser og respekter den andre sine grenser.

Ha åpen kommunikasjon og tillit til hverandre. Det er også normalt å ha en fysisk tiltrekning til hverandre gjennom hele relasjonen selv om denne kan avta litt over tid.

Når burde man bli samboere?

Det er normalt å flytte inn sammen etter at man har blitt bedre kjent med hverandre og gjerne tilbragt en del tid sammen i hverdagslige situasjoner.

Dette kan ta alt fra 6 måneder til 2 år, men kan selvfølgelig også skje tidligere eller senere avhengig av hvor fort forholdet går frem og hva man er komfortable med.

Dette vil variere veldig avhengig av hvordan man er som person i tillegg til den økonomiske situasjonen og boforholdene man har fra før av.

Hva er det viktigste i et forhold?

Det viktigste i et forhold er gjensidig respekt, tillit, åpen kommunikasjon, ærlighet, relativt likt livssyn og samme ønsker og drømmer om fremtiden.

Fysisk og psykisk tiltrekning er også viktig og her varierer det veldig hvor viktig disse to tingene er. Noen foretrekker fysisk, mens andre psykisk og enkelte begge.

Man kan selvfølgelig få forhold til å fungere uten mange av disse tingene, men det vil således være enklere og sunnere for forholdet jo flere av disse tingene man har.

Grunnpilarer i et forhold?

Her er noen av grunnpilarene i et forhold: Forpliktelse, tillit, respekt, kommunikasjon, grensesetting, selvutvikling, emosjonell tilgjengelighet , vokse som et par, delt livssyn.

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Datingsider | Sammenlign og finn beste datingside i Norge
Logo