Det å skulle drive med nettdating kan for mange være en ny og overveldende opplevelse. Jeg skal gi deg 12 gode tips slik at du kan være trygg når du driver med nettdating!
Det er utrolig viktig å være forsiktig når man er på internettet og dette gjelder også når man driver med nettdating. Det er ikke alle man møter på som har gode intentsjoner.
Nordmenn kan av og til være litt naive siden vi har det rimelig godt i Norge, men det finnes fremdeles folk med onde intensjoner både i Norge og utlandet.
Når man driver med nettdating er det også ekstra viktig å ta hensyn til selve daten når man først møtes på ekte, og her er det også noen viktige ting å tenke på da man ikke kjenner personen fra før av.
Hva er nettdating?
Det kan være lurt å definere hva nettdating er slik at du enklere kan forstå hvorfor det er lurt å navigere dette segmentet på en trygg måte.
Nettdating foregår i stor grad på en av de mange datingsidene og appene som finnes på markedet som for eksempel EliteSingles, Singles50 og Match.
Her kan man møte andre mennesker som ser etter et kortvarig eler seriøst forhold på en av de mange datingsidene og appene.
Man kan møte mennesker i sin lokale by, region, i hele Norge, men også i hele verden. Det vil derfor være ekstra viktig å være trygg og forsiktig når man driver med nettdating.
Hvorfor er det viktig å være trygg?
Hvis man ikke navigerer nettdating på en trygg måte kan man bli utsatt for mange alvorlige, men også mindre alvorlig ting man helst bør unngå.
Siden det skjer på internett kan den andre være anonym i større grad, og de fleste datingsider og apper har ingen måte å verifisere at de ulike brukerne er ekte som fungerer 100%.
Her er noen ting som kan skje hvis du er uheldig og ikke vet hvordan du skal være trygg når du driver med nettdating:
- Økonomisk svindel – Det er mange som driver med svindel på ulike datingsider. Ofte kommer disse fra utlandet og utgir seg for en person de ikke er.
- Identitetstyveri – De kan stjele deler eller hele identiteten din hvis de får tilgang til nok personlig informasjon som personnummer etc.
- Overgrep – Hvis man er skikkelig uheldig og møter noen med onde intensjoner er dette alltid en mulighet.
- Overtramp av grenser – Enkelte vil kanskje prøve å få deg til å gjøre ting du ikke har lyst til som å sende nakenbilder eller prate om seksuelle ting etc.
- Ubehagelige møter – Hvis man ikke tar forhåndsregler å møter noen uten å gjøre skikkelig forarbeid kan man havne i ubehagelige situasjoner.
- Utpressing – Folk kan innhente personlig informasjon om deg som din identitet også få deg til å sende nakenbilder for så å drive med utpressing osv.
1. Ikke del personlig informasjon
Dette er kanskje det viktigste, og man burde være veldig forsiktig med å dele personlig informasjon ut over veldig offentlige og upersonlige ting.
Her bør man unngå å dele personlig informasjon som kan bli brukt mot deg ved en senere anledning. Hvis du er usikker på hvilke ting du ikke bør dele med andre skal jeg hjelpe deg dette:
Her er noen ting du ikke bør dele med folk du ikke kjenner, og noen av disse bør man heller ikke dele med folk man kjenner heller:
Ting man ikke bør dele | Forklaring |
Personlige opplysninger | Dette bør man aldri dele med andre da det er koblet opp mot din identitet og kan bli misbrukt av folk med onde hensikter i form av identitetestyveri osv. Ting som telefonnummer, bosted, e-post, fullt navn og fødselsnummer eller fødselsdato. |
Sensitiv informasjon | Ikke del sensitiv informasjon om deg som politisk ståsted, religion, fagforening, inntekt, sykdomshistorie, formue, seksuell legning, seksuelle opplevelser og sykdomshistorie etc. |
Ikke del for mye personlig informasjon | Hvis du deler for mye personlig informasjon kan dette bli brukt mot deg i ettertid i form av manipulering eller utpressing. |
Sensitive bilder | Unngå å del nakenbilder eller andre bilder som setter deg i et dårlig lys. Disse kan bli delt av andre eller brukt til utpressing. |
2. Ikke del personlige bilder
Unngå å dele for personlige bilder som kan bli brukt mot deg ved en senere anledning. Enkelte kan velge å misbruke disse bildene på flere ulike måter og det sikreste er å ikke dele slike bilder i det hele tatt.
Man må selvfølgelig laste opp bilder av seg selv på datingsider og apper for å komme i kontakt med andre, men hold disse bildene relativt upersonlige uten å dele intime eller sensitive bilder.
Her er noen typer bilder man burde unngå å dele med andre man har møtt på datingsider eller apper eller laste opp på sin datingprofil:
- Nakenbilder! – Dette er nok det viktigste man ikke burde dele og burde i de aller fleste tilfellene unngås. Dette kan lett bli bruk i mot deg i ettertid i form av utpressing eller at de lastet opp på andre sider eller sendes til din familie.
- Bilder med familie og barn – Dette bør vurderes nøye før man velger å legge dette ut på diverse datingsider og apper. Man vet aldri hvem som får tak i disse bildene.
- Bilder fra jobben – Man bør unngå å dele for mye relatert til jobb eller hvilket firma man jobber i. Unngå å ta bilder med logoer fra ditt firma da folk enkelt kan søke deg opp i mange tilfeller.
- Bilder med sensitiv informasjon – Bilder av pass, inntekt, formue, arbeidssted, bankkort, regninger, fullt navn i form av navneskilt etc. burde aldri lastes opp på internett.
- Fyllebilder – Avhengig av hvilken karriere du har og andre ting kan det være lurt å ikke laste opp fyllebilder hvor man setter seg selv i et dårlig lys. Man vet aldri hvem som ser disse, og man kan også treffe på venner, familie, kollegaer og sjefer etc. på diverse datingsider og apper.
- Politiske meninger og betente temaer – Unngå å legg ut disse tingene da det kan irritere andre, og man kan også møte kjentfolk på disse appene.
- Andre sine bilder – Du bør ikke laste opp andre sine bilder eller bilder av andre uten å ha fått dette godkjent på forhånd.
- Bilder med lite klær – Dette må man til dels vurdere selv avhengig av hvor mye privatliv man ønsker å ha, men bilder som er delt på internett kan alltid misbrukes av andre.
Dette er noen av de verste tingene man kan dele med andre, men vil også variere litt fra person til person hva man er komfortabel med.
Noe som kan virke relativt uskyldig kan ende opp veldig negativt hvis det havner i feil hender. Bilder man deler offentlig eller velger å sende til andre kan havne på internett til »evig tid».
3. Velg sterke passord på dine kontoer
Dette er generelt veldig viktig når man snakker om trygghet på internett. Her er det lurt å lage utrolig sterke passord i tillegg til å ha ulike passord til ulike kontoer.
Hvis man har det samme passordet og noen finner ut av passordet ditt på for eksempel Facebook vil de kunne logge seg inn på alt av kontoer du har hvor du har det samme passordet.
Unngå å ha personlige ting i passordet som fødselsdato, navn, venner, familie, favoritt farge, bilskilt, adresse eller noe som helst som reflekterer ditt liv.
Hvis du syns det er vanskelig å lage et passord kan du benytte deg av automatisk generte passord som har høy sikkerhet, og er tilnærmet umulig å knekke.
4. Vær forsiktig med å gi ut andre sosiale medier
Hvis du prater med noen på en datingside eller datingapp kan det være lurt å være litt forsiktig med hvem du deler ut dine sosiale medier til og hvilke du velger å dele med andre.
Sosiale medier som Facebook, Instagram og Whatsapp inneholder i de fleste tilfeller sensitiv og personlig informasjon om deg i tillegg til nære venner og familie.
Her er det nok lurt å være litt ekstra forsiktig med hvem man velger å dele sine sosiale medier med i tilfelle de har onde intensjoner.
Vær ekstra påpasselig hvis du prater med noen fra utlandet da en større andel av disse driver med svindel enn noen som er Norske.
5. Ikke klikk på lenker du får tilsendt
Unngå å benytte deg av eksterne lenker du får tilsendt som tar deg med til andre siden utenom datingsidene, datingappene eller dine sosiale medier.
Mange av disse er phishing svindler hvor de forsøker å få deg til å benytte deg av ulike lenker for å samle sensitiv informasjon om deg slik at de kan svindle deg.
Her er det lurt å bare unngå alt av lenker da noen av disse kan virke som helt vanlige lenker fra posten, VG eller andre kjente selskap.
6. Aldri send eller overfør penger
Aldri send penger til noen du ikke kjenner eller vet hvem er! Dette er et tips man burde benytte i alle datingrelasjoner i starten, men spesielt ikke når man ikke kjenner den andre personen.
Selv om man skriver med noen på datingsider, sosiale medier eller gjennom apper og det føles som om man kjenner den andre personen vet man ikke hvem man prater med hvis man ikke har møtt de.
Svindlere er utrolig flinke til å manipulere og man merker det ofte ikke før det er for sent. De kan bruke mange triks for å få deg til å overføre penger og ofte får de deg forelsket ved å overøse deg med kjærlighet.
Her er noen ting svindlere ofte gjør for å få deg til å overføre penger:
- Får deg forelsket – Først får de deg gjerne forelsket gjennom manipulasjon og lovebombing hvor de overøser deg med kjærlighet.
- Finner på triste historier – De kan gjerne komme med historier hvor de sier at de har en sykdom og trenger penger til en operasjon osv.
- Får deg til å oppgi sensitiv informasjon – Her vil de prøve å få deg til å oppgi personlig og sensitiv informasjon slik at de kan drive med utpressing.
- Får deg til å sende intime bilder – For å kunne drive med utpressing ved å si at de vil vise disse bildene til din familie og kollegaer etc.
- Sier at de vil overføre enda mer penger tilbake – De kan si at hvis du overfører kr 5 000,- vil de overføre kr 10 000,- tilbake når de har tid.
Det er stort sett utenlandske svindlere som driver med disse typer svindler, men vær oppmerksom på at med dagens teknologi kan alle snakke Norsk ved å bruke oversettelses applikasjoner og nettsider.
Husk også at selv om noen ikke direkte svindler deg i den normale forstanden kan enkelte bruke deg for penger i selve datingrelasjonen også. Vær derfor litt ekstra forsiktig i starten.
7. Vær forsiktig med hvem du møter
Dette er også utrolig viktig når det kommer til nettdating. Det er ikke alltid man vet hvem man møter, såfremt man ikke har felles venner som kan gå gode for de.
Hvis man bor i en større by kan det være man ikke kjenner til den andre personen i det hele tatt og man bør derfor være ekstra forsiktig med hvem man møter.
Her kan det være lurt å verifisere litt mer før man velger å gå på en date med noen andre slik at man har større sannsynlighet for å ikke oppleve noe ubehagelige eller destruktivt.
Legg gjerne ned litt ekstra innsats og prat litt mer med denne personen før du velger å gå på date, og når du først har bestemt deg er det også noen ting du burde være påpasselig med.
8. Møt de på et offentlig sted
Dette er også et utrolig godt tips hvis du driver med nettdating på internett slik at du kan være trygg! Avtal gjerne de første datene slik at dere møtes på et offentlig sted med andre mennesker i nærheten.
Ved å gjøre dette vil du være trygg mot de verste scenarioene som overgrep, ubehagelige situasjoner, overtramp av dine fysiske og psykiske grenser osv.
Det er også mye lettere å forlate stevnemøtet hvis man møtes offentlig enn hvis man drar hjem til noen eller velger å gå en tur i skogen, båttur eller andre datingaktiviteter på den første daten.
9. Unngå å drikke for mye og pass på drinken din
Det kan være lurt å unngå å drikke for mye eller la den andre personen skjenke deg slik at dømmekraften din svekkes. Vær litt ekstra varsom med hvor mye du drikker på de første datene.
I enkelte tilfeller kan det hende folk prøver å dope deg ned, men dette er ytterst sjeldent. Det kan således være litt lurt å følge med på drinken sin hvis man har en dårlig følelse.
10. Stol på magefølelsen
Dette er noe man alltid burde gjøre. Hvis noe ikke føles riktig ut så er det i de fleste tilfeller ikke det. Hvis noe skurrer bør man ta seg tid til å tenke over situasjonen før man velger å handle.
Hvis du får en dårlig magefølelse bør du lytte til denne da det er en av kroppens funksjoner for å fortelle deg at noe ikke stemmer.
Noen ganger kan det selvfølgelig være falsk alarm, men folk som har rent mel i posen har ikke noe imot at du har diverse bekymringer eller vil ta ting roligere.
Et eksempel på dette kan være at de ikke vil prate på telefonen, videosamtale, møtes eller utveksle sosiale medier som Facebook hvor man kan se at de er en ekte person med mange venner og familie.
11. Rådfør deg med venner og familie
Hvis du er usikker på en situasjon eller har fått en dårlig magefølelse er det veldig lurt å rådføre seg med venner og familie! Snakk med noen du stoler på.
Vi har alle røket på en smell tidligere, og det er aldri dumt å høre med venner og familie hvis det er noe som skurrer eller du er usikker på enkelte personer, ting som skjer eller hvordan datingsider fungerer.
Her er det bedre å spørre en gang for mye, enn en gang for lite. Hvis man er ny på internett eller aldri har brukt datingsider før er det mye nytt å lære seg, men det kan være vanskelig alene.
Slik vil du kunne ferdes på internett og navigere datingsider og apper på en tryggere måte! Dette er et av de beste tipsene i artikkelen hvis man velger å benytte seg av dette!
12. For godt til å være sant
Hvis noe virker for godt til å være sant så er det i mange tilfeller det. Mange som driver med svindel vil ofte late som om de er kjempe vakre, høy utdanning eller rike for å lure deg i fellen.
Folk som svindler utgir seg ofte for andre mennesker, og da velger de ofte flotte kvinner i 20 årene eller kjekke menn i 30-40 årene.
Mange kan ofte påstå at de har mye penger, men trenger din hjelp fordi de er i en prekær situasjon akkurat nå, men du vil få tilbakebetalt det dobbelte ved en senere anledning.
Det samme kan gjelde hvis det er en ekstremt forskjell i sosioøkonomisk status, utseende og alder! Det blir i disse tilfellene ekstra viktig å trø varsomt.
Her er det lurt å være litt ekstra varsom når man snakker med andre og overveie om noe høres for godt ut til å være sant.
Vil jeg være trygg hvis jeg følger disse tipsene?
Man kan aldri sikre seg 100% når det kommer til å være trygg på internett når man dater, men man kan i hvert fall gjøre det mye mindre sannsynlig at noe skjer hvis man følger disse tipsene.
Det er lurt å følge disse tipsene så mye som mulig og prøve å alltid overveie ulike situasjoner som oppstår underveis før man gjør noe man ikke burde.
Hvis noe føles feil så er det ofte feil! Lytt til magefølelsen og rådfør deg med venner og bekjente hvis du har noe du lurer på eller trenger hjelp til.
Her er en informativ og morsom videosnutt fra AMAZE Org sin Youtube kanal om hvordan du kan være trygg på nett! De tar for seg mange av punktene i denne artikkelen ved hjelp av en animasjonsvideo.
Hvis du ikke kan Engelsk kan du skru på Norsk tekst ved å benytte knappen i rammen eller trykke på C på tastaturet.
Oppsummering
Selv om nettdating kan være en skummel og ny opplevelse har jeg gitt deg 12 fantastiske tips du kan følge slik at du kan navigere internett på en trygg måte!
Nettdating er ikke så skummelt som det høres ut, men det er viktig å være litt varsom når man benytter seg av datingapper. Det er ikke alle som har gode intensjoner.
Det er ekstra viktig å være påpasselig når man prater med folk fra utlandet, og hvis det virker for godt til å være sant så er det ofte det!
Det beste og enkleste er nok å rådføre seg med venner og familie hvis man lurer på noe.
Ofte er det vanskelig å vite hvis man ikke har erfaring eller hvis man har blitt manipulert så er man villig til å tro på det meste selv om man har en dårlig magefølelse.
Lykke til på ditt eventyr som er nettdating! Følg disse tipsene så er jeg helt sikker på at du kommer til å ha en flott opplevelse!
Ofte stilte spørsmål om trygg nettdating
Hvordan være trygg på nettdatting når man er eldre?
Det beste trikset er nok å rådføre seg med venner og familie hvis man har ting man lurer på.
Det å være ny på internett eller nettdating er en helt ny opplevelse og mange eldre vet ikke at folk har onde intensjoner og at det er enkelte ting man ikke burde gjøre.
Gode nettvettregler?
Ha ulike passord, totrinns bekreftelse hvis mulig, ikke åpne lenker du ikke er trygge på, hold programmer oppdatert, ha brannmur og antivirus påslått, tenk før du handler, ikke del sensitiv informasjon, Snakk med andre, oppfør deg bra, ikke gjør noe dumt.
Bør jeg kontakte politiet hvis noe har hendt meg på nettet?
Du bør i det minste rådføre deg med venner og familie først. Hvis noe veldig alvorlig har skjedd burde du absolutt kontakte politiet.
Hvis du har blitt utsatt for overgrep, svindel, trusler, utpressing, tyveri av personlig informasjon eller andre graverende ting bør du kontakte politiet umiddelbart.
Her kan du kontakte politiets nettpatrulje for å rapportere ting eller stille spørsmål.
Er nettdating svindel?
Nei, nettdating er ikke svindel. Det finnes derimot folk som svindler på datingsider og applikasjoner. Her burde man være litt ekstra forsiktig.
Det finnes nok uærlige firma der ute man burde holde seg unna, men så lenge man navigerer internett på en trygg måte kan man unngå de verste tilfellene.