Manipulasjon i forhold: 15 tegn du ikke bør ignorere

Usikker på om du blir manipulert i forholdet? Jeg skal vise deg 15 kjennetegn på manipulasjonsteknikker du burde kunne kjenne igjen slik at du kan unngå å bli manipulert i forholdet!
Manipulasjon i forhold: 15 kjennetegn på manipulasjonsteknikker du ikke bør ignorere!

Usikker på om du blir manipulert i forholdet? Jeg skal vise deg 15 kjennetegn på manipulasjonsteknikker du burde kunne kjenne igjen slik at du kan unngå å bli manipulert i forholdet!

Manipulasjon kan komme i alle fasonger, men jeg skal ta for meg de mest vanlige kjennetegnene i denne artikkelen slik at du vet hva du skal se etter.

Det er viktig å huske at ikke alle som utfører tingene i artikkelen har onde motiver, men at livet og mennesker er komplekse og at ting sjeldent er svart/hvitt, men som regel mer i gråsonen.

Vi har nok alle gjort noen av disse tingene ubevist eller bevist i enkelte situasjoner.

Folk som manipulerer skiller seg ut ved å bruke disse teknikkene som et våpen kontinuerlig og konstant eller i situasjoner hvor de får noe ut av det enten er det makt, penger eller at du blir forelsket etc.

Mange av disse kjennetegnene finner man også i andre relasjoner enn romantiske forhold og dette er en helt fantastisk artikkel uavhengig av om du er i et forhold eller ikke!

Hva er manipulasjon?

Det å manipulere noe vil si å forandre noe eller lede noe i ønsket retning! Man kan manipulere fysiske ting ved å bruke for eksempel hendene eller emosjonelt og intellektuelt ved å lyve etc.

Manipulasjon blir ofte brukt med negativ konnotasjon og manipulasjon i forhold innebærer at noen har onde hensikter eller som en form for maktkamp.

Det å manipulere andre mennesker er i de aller fleste tilfeller negativt, men det går jo selvfølgelig an å manipulere for å oppnå positive resultater som for eksempel for å få noen til å slutte å røyke.

Hvorfor manipulerer folk?

Det finnes det flere årsaker til, men for enkelte er dette en personlighetsforstyrrelse i form av Narsissistisk personlighetsforstyrrelse, sosiopati eller psykopati som ligner på hverandre.

Alle kan vise narsissistiske personlighetstrekk i enkelte tilfeller, men folk som manipulerer uten å ha disse personlighetsforstyrrelse gjør det nok i hovedsak for å få det som de vil eller oppnå noe spesifikt.

Enkelte kan også manipulere for å unngå negative sanksjoner i form av straff eller for å få positive sanksjoner i form av belønning.

Hvis noen i et forhold for eksempel har vært utro og de prøver å skjule dette vil mange gjerne bruke manipulasjonsteknikker for å unngå at partneren skal få vite dette.

15 kjennetegn på manipulasjonsteknikker

Her skal jeg vise deg 10 kjennetegn på at noen bruker manipulasjonsteknikker i ditt forhold! Noen av disse kan også anvendes generelt med venner, familie og kollegaer etc.

Disse kjennetegnene er noe jeg mener vi burde lære på skolen slik at vi kan unngå å måtte finne ut av disse på egenhånd!

Disse teknikkene og metodene blir anvendt av utrolig mange, og kan være ekstrem sårende og detrimentalt enten det gjelder forhold, arbeid eller andre sosiale relasjoner.

1. Direkte løgn

Dette er nok en av de mest åpenbare kjennetegn på manipulasjon! Hvis noen direkte lyver til deg så er det en form for manipulasjon ved at de prøver å forvrenge sannheten.

Det trenger ikke alltid å være løgner om utrolig store ting, men selv små løgner i stor nok kvantitet kan være utrolig skadende for et forhold og en form for manipulering.

Enkelte er kroniske løgnere, og det er utrolig vrient å være i en relasjon med noen av disse siden man aldri vet hva som er sant og ikke.

Et eksempel på en direkte løgn kan være om du stiller de et ja/nei spørsmål og de svarer ja, selv om det var nei som var sant.

2. Løgn ved utelatelse av sannheten

I tillegg til direkte løgner finnes man også løgn ved utelatelse av sannheten. I Amerikanske rettsaker sier de alltid »I swear by Almighty God that I will tell the truth, the whole truth, and nothing but the truth».

Dette betyr at de vil fortelle sannheten, den hele sannheten og ikke noe mer enn sannheten. Hvis man kun forteller deler av sannheten vil ikke dette være hele sannheten og en form for løgn.

Hvis du forteller mer enn sannheten vil dette også være en form for løgn ved at man legger til ting som ikke er sanne.

Løgn ved utelatelse av sannheten er en form for løgn og manipulasjonsteknikk.

Et eksempel på dette kan være at du stiller et relativt åpent spørsmål, men får et veldig snevert svar som kun svarer på enkelte av de tingene du spør om eller at de velger å utelate deler av historien.

For eksempel: Hva gjorde du i går? »Jeg var bare ute med en kompis, men så var han i tillegg på date eller sov hos en annen jente» etc. Her forteller han deler av sannheten, men ikke hele.

3. Gaslighting

Gaslighting er en av de verste formene for manipulasjon da det får deg til å betvile på hva som er sant og ikke. Man begynner rett og slett å betvile sin egen virkelighetsoppfatning hvis dette går for langt.

Utrykket stammer fra en filmen Gaslight hvor mannen prøver å få konen til å bli gal ved å skru av lyslykten kontinuerlig, mens han fornekter at han gjør det.

Gaslighting fungerer på samme måte selv om det er emosjonelt ved at den som manipulerer fornekter at de har sagt eller gjort noe om og om igjen til du begynner å betvile på din egen hukommelse og virkelighetsoppfatning.

Her kan man bli helt dissosiativ fordi man ikke klarer å pusle puslespillet sammen da ingenting gir mening. Det kan være den som manipulerer sier A, men gjør B også sier de at de gjorde A, mens du egentlig vet at de gjorde B uten at du kan bevise dette 100%.

Man får rett og slett en forvrengt virkelighetsoppfatning som ikke stemmer da man ikke klarer å koble ting sammen. Dette kan være en helt forferdelig opplevelse hvis det pågår over tid.

Gaslighting. Bilde av en gasslampe.

4. Triangulering

Triangulering er en form for manipulering ved at man henter inn en 3. part i disputten eller relasjonen som har blitt manipulert eller ikke kjenner til at den som manipulerer faktisk manipulerer.

Dette er et av favoritt-triksene til en narsissist og kan være veldig skadende å være offer for. Narsissister er flinke til å skjule at de er det og har ofte såkalte flyvende aper rundt seg som gjør alt de sier og tror på alt de sier.

Ved å bringe inn en 3. part som ikke vet hva som foregår bak kulissene kan de få deg til å fremstå i et dårlig lys ved å underminere deg, lyve om hva du gjør og rett og slett bruke alle triks i boken for å få 3. parten på deres lag.

I en datingrelasjon kan dette trikset også brukes for å fremprovosere sjalusi ved at de flørter med noen andre foran deg, snakker om ekser og andre på en seksuell eller overveldende positiv måte.

Hvis de også dedikerer all oppmerksomheten til denne personen, mens de ignorerer deg er dette også en form for triangulering og manipulasjon såfremt det er gjort bevisst.

5. Projeksjon

Definisjon av projeksjon i psykologisk tilstand betyr at man skyver sine egne tanker, handlinger og følelser over på den andre personen underbevisst eller bevisst.

For eksempel hvis noen er utro vil de anklage deg for å være utro eller hvis de gjør noe dumt vil de anklage deg for å gjøre det samme hvis de finner et fnugg av sannhet i det.

De gjør dette ofte av flere årsaker som:

 • Defleksjon – De har gjort noe dumt, men beskylder deg for det samme for å føle seg bedre eller skyve søkelyset på deg hvis du er nære å finne ut av ting.
 • For å dytte sin skam over på deg – Hvis de skammer seg for sin oppførsel eller føler seg truffet vil de ofte gjøre dette for å dytte sin skam over på deg ved å tilføye de samme trekkene og oppførselen til deg enten det stemmer eller ikke.
 • For å underminere deg – De kan gjøre dette for å sette deg på plass i en form for maktkamp ved å tilegne deg negative egenskaper du ikke innehar.

Det kan være vanskelig å motbevise mange av disse anklagene da mennesker er komplekse og det kan være at du har gjort 1/10 del av det de sier, og at du dermed ikke kan regelrett motstride anklagene eller at du mangler bevis.

6. Generalisering, overdrivelse og svart/hvitt

Dette er noe jeg personlig finner svært frustrerende når du argumenterer eller diskutere med noen som prøver å manipulere deg. Svært lite om i det hele tatt noe er helt svar/hvitt.

Hvis man for eksempel diskuterer noe vil de ofte generalisere og si at alle gjør dette eller at det er normalt når det egentlig ikke er det i det hele tatt, og kun gjelder en liten del av befolkningen.

Hvis man diskuterer grensesetting i forholdet vil de kanskje kjøre et helt svart/hvitt ståsted uten noen form for nyanser. Dette kan være hvis man for eksempel diskuterer disse tingene:

 • Alkoholkonsum – Enten drikker man så mye man vil eller så drikker man ingenting. (Gjelder nok mest i forhold hvor en får blackout og ikke kan oppføre seg etc.)
 • Skyld – Enten er det din feil eller så er det min feil.
 • God og ond person – Du går fra å være god til å være ond i løpet av et øyeblikk. » Jeg trodde du var en god person».
 • Ultimatum – Slår opp med deg i stedet for å fikse ting eller ta selvkritikk.
 • Frihet – Enten får jeg lov til å gjøre hva jeg vil eller så er du en diktator.
 • Unngåelse av selvkritikk – Det de gjorde var ikke så ille fordi andre folk gjør verre ting.

Det meste vil nok ligge i gråsonen for de fleste hvor man kommer frem til hva man er komfortable med i et forhold, og som regel vil man havne noenlunde i midten.

Folk som er manipulerende vil bruke mange av disse argumentene for å slippe unna kritikk, selvkritikk, ansvar for egne handlinger eller for å få det som de vil slik at de kan fortsette å gjøre det de vil.

6. De skifter samtaleemne

Hvis det er et ubehagelig samtaleemne hvor du enten har tatt de i å være utro, løgn eller at de ikke vil ta ansvar for sine handlinger eller utsagn kan mange forsøke å forandre samtaleemne.

Dette er et kjennetegn på manipulering hvor de prøver å manipulere samtalen over i andre ting slik at de slipper å stå til ansvar der og da. Ved å utsette samtalen om dette kan de unngå like harde sanksjoner.

Man glemmer gjerne deler eller alt av det man fant ut eller tenkte i det øyeblikket og man kan også tilgi lettere hvis samtalen blir utsatt. Det er ikke alltid lett å konfrontere noen, og ved å utsette dette kan de ofte slippe billig unna.

7. De tyr til stygge ord og nedsettende kommentarer

Hvis mennesker som manipulerer havnet i en situasjon hvor de ikke føler seg komfortabel, må ta selvkritikk eller at de føler at de taper vil de ofte ty til stygge ord og nedsettende kommentarer.

Dette er en form for defleksjon ved at de eskalerer situasjonen til et nivå hvor det ikke kommer noe produktiv ut av situasjonen.

Det kan også være en form for å såre deg og sette deg i en posisjon hvor du føler deg underminert og underdanig ved at de forteller deg en haug med negative ting om deg.

8. Reaktivt misbruk

Dette er en taktikk folk som manipulerer ofte bruker for å sno seg unna ubehagelige situasjoner hvor de må ta selvkritikk eller har blitt regelrett fanget i løgn, misbruk eller annen negativ oppførsel.

Her vil de forsøke å fremprovosere en reaksjon hos deg ved å lyve, bruke stygge ord, være aggressive eller voldelige og virkelig prøve å trigge dine triggerpunkter slik at du til slutt reagerer.

Når du først reagerer på deres dårlige oppførsel vil de så legge skylden over på deg og si ting som »Se, du er ikke noe bedre du» osv. Dette er en form for defleksjon og forsvarsmekanisme for å føle seg bedre.

Dette er et utrolig bra kjennetegn på noen som driver med manipulerer og kan være veldig skadelig for ofrene som opplever dette.

9. Devaluering

Devaluering kan brukes som en form for manipulasjon hvor den du er i relasjonen med vil begynne å underminere dine bragder, følelser og tanker.

Dette kan de gjøre av ulike årsaker, men blir ofte brukt som en form for maktkamp eller for å føle seg selv bedre ved å være nedlatende mot deg.

Dette er selvfølgelig noe som kan skje ubevisst, men også brukes som en form for manipulasjon.

10. Lovebombing

Lovebombing er en form for emosjonell manipulasjon hvor den som manipulerer overøser deg med positive kommentarer og lovord om kjærlighet.

De kan også speile dine drømmer, ønsker og mål i livet og late som om de har nøyaktig de samme. De speiler ofte personligheten din også slik at du på en måte blir forelsket i deg selv.

Dette er et rødt flagg narsissister ofte bruker for å vekke enormt med følelser tidlig i forhold som kalles honeymoon phase og varer i rundt 3-6 måneder, men også i perioder av resten av forholdet.

Det som ofte kommer etterpå er breadcrumbing hvor du ofte får smuler, men alltid vil søke tilbake til den første fasen som er lovebombing.

Lovebombing.

11. Breadcrumbing og intermitterende forsterkning

Dette er enda et kjennetegn på manipulasjon i et forhold. Hvis noen plutselig gir deg mindre og mindre oppmerksomhet, kjærlige ord og validering kan dette være et tegn på manipulering.

De fleste forhold vil nok dabbe litt av etter en første fasen, men ikke dø ut til denne graden. Folk som manipulerer andre ved å holde igjen kjærlighet, oppmerksomhet og andre ting man bør kunne forvente i et forhold gjør dette ofte som en form for manipulasjon.

Dette kan også gjøre at du blir mer tiltrukket av den andre personen fordi du er fysisk og psykisk avhengig av den andre personen etter lovebombingen som foregikk tidlig i relasjonen.

Ved å gå fra varm til kald til varm vil de skape en traumatisk bond gjennom et giftig og traumatisk forhold mellom dere og du vil på en måte bli fysisk avhengig av den andre personen.

De kan også bruke dette fordi de har funnet andre personer som interesserer de mer, men ikke vil miste deg for oppmerksomhet, penger, goder, fordeler og validering etc.


Her er en fantastisk video fra professor Sam Vaknin om traumabinding som er en av de fremste eller den fremste Akademikeren når det kommer til Narsissisme!


12. Stonewalling

Dette er to manipulerende kjennetegn som er lett å kjenne igjen, men kan være vanskelig å godta siden man ikke helt vet om de gjør det med vilje eller om de bare er opptatt eller overveldet.

Stonewalling brukes ofte av personer for å unngå å måtte diskutere eller svare på enkelte spørsmål ved å gi vage svar, unngå svare direkte på spørsmålet eller rett og slett bare ikke svare ved å stille spørsmål tilbake.

Dette er en form for manipulasjon enkelte kan benytte for å slippe unna ubehagelige samtaler, diskusjoner, løgner eller dårlig oppførsel.

13. Ghosting

Ghosting er et relativt nytt utrykk og betyr at man blir et spøkelse i noens liv. Dette forekommer ofte i datingrelasjoner, men kanskje mindre i forhold da man gjerne bor sammen etc.

Det å ghoste noen betyr at man forsvinner fra verdens overflate og unngår å svare på meldinger, telefoner, og det å møtes etc.

Man kan også blokkere den andre på sosiale medier slik at det blir veldig vanskelig å kontakte motparten. Dette skjer nok litt oftere i starten av en relasjon og litt mindre i langvarige forhold hvor man bor sammen etc.

I langvarige forhold er det nok vanligere å ignorere den andre.

14. De ignorerer deg

Hvis noen ignorerer deg bevisst er dette i de fleste tilfeller en form for manipulasjon for å oppnå et ønsket resultat. Det kan være flere grunner til at noen gjør dette, men som regel er det noe negativt.

Det sies at man skal ignorere dårlig oppførsel, men i de aller fleste tilfeller når man er i en voksen relasjon vil ignorering bli brukt som manipulasjon i form av noe negativt.

Det finnes flere grunner til at noen velger å ignorere deg og noen av disse er :

 • Selvhevding – De ignorerer deg for å hevde seg selv og underminere deg slik at de føler seg viktigere.
 • Maktkamp – Ved å ignorere deg viser de at de er i førersetet siden de slipper unna med dårlig oppførsel og du finner deg i det.
 • For å slippe å svare på ting – Hvis noe er ubehagelig å svare på eller prate om de kan velge å ignorere deg.
 • De bryr seg ikke – De bryr seg rett og slett ikke om de svarer eller ikke og har kanskje »viktigere» ting å gjøre.
 • De mangler respekt for deg – Hvis de ikke respekterer deg kan det være de velger å ignorere deg fordi de ikke føler at de trenger å svare på ting du spør om.

Det er flere måter å ignorere noen på som for eksempel:

 • Late som om de ikke hører deg snakke – Jeg hadde en kollega som gjorde dette, og det var ekstremt irriterende for jeg visste at han alltid hørte hva alle andre sa til enhver tid.
 • Unngå å svare på spørsmål – Hvis de unngår å svare direkte på spørsmålet ditt og heller snakker om andre ting.
 • Svarer ikke på meldinger – De unngår å svare på meldinger de har lest selv om du vet at de er online.
 • De unngår å lese meldingene dine – De gidder ikke engang å lese meldingene du sender de selv om du vet at de er aktive på sosiale medier og prater med andre.
 • De har aldri tid til deg – Selv om de bare gjør trivielle ting så blir du alltid nedprioritert.
 • De tar ikke hensyn til dine behov og ønsker – De ignorerer rett og slett dine behov og ønsker når det kommer til ulike ting som om du ikke har dine egne tanker og meninger.
 • De holder samtalene eller samtaleemner korte – Hvis de ikke responderer på ulike samtaleemner eller samtaler generelt ved korte ja/nei responser og ingen oppfølgningsspørsmål.

Det å bli ignorert kan være utrolig irriterende i hvert fall når man vet at de gjør det med vilje.

Noen ganger vil dette forekomme helt naturlig da partneren har lite energi eller tid, men av og til kan det være bevisst for å vekke en respons eller en form for maktkamp og selvhevding.

15. Flytting av målstolpen

Her er det rett og slett umulig å vinne og dette er også et kjennetegn på manipulasjon. Ingenting man gjør er noensinne godt nok uansett om man gjør alt man blir fortalt eller forespurt.

Hvis man får noen spesifikke eller generelle arbeidsoppgaver så vil måten man løser det på alltid være feil. Hvis det kan løses på to måter, nemlig A og B og du velger A så var B riktig og vice versa.

Hvis man løser det på en perfekt måte vil man således få nye arbeidsoppgaver eller beskjed om hvorfor man ikke gjorde mer etc. »Hvorfor gjør du kun det du får beskjed om?».

Når det er snakk om en diskusjon kan de også gjøre dette etter at du har samlet bevis for dine utsagn var det plutselig noe annet de siktet til eller så får de deg til å samle enda flere bevis.

Det er rett og slett umulig å vinne i slike scenarioer og mange er eksperter på dette!

Flytting av målstolpen. Barn som spiller fotball.

Hva gjør jeg hvis jeg blir manipulert?

Her kan det være lurt å kartlegge litt over tid for så å velge hva du vil gjøre. Hvis du har å gjøre med en narsissist, psykopat eller sosiopat er min og mange andre eksperter sin anbefaling å komme deg unna!

Man kan rett og slett ikke vinne mot folk med disse personlighetsforstyrrelsene og livet ditt vil bli preget av dette konstant, såfremt de ikke er utrolig villig til å jobbe med seg selv, noe de sjeldent er.

Mennesker kan bruke disse manipulasjonsteknikkene uten å lide av disse personlighetsforstyrrelsene og her er det viktig å skille mellom hvorfor noen velger å bruke disse og om det er noe som skjer kontinuerlig og konstant.

Man bør i det minste ta dette opp med individet det gjelder for å finne ut hvorfor disse tingene forekommer, og hvis man blir møtt med enda flere manipulasjonsteknikker kan det være lurt å avslutte forholdet hvis ikke man vil finne seg i dette om og om igjen.

Hvordan håndtere en manipulator?

Dette kan være vanskelig om det er i nære relasjoner eller hvis man er den svake parten i relasjonen som for eksempel med en sjef, men det finnes flere teknikker man kan bruke mot folk som manipulerer som disse:

MetodeHvordan fungerer metodene?
Grey RockingHer gjør man seg like kjedelig som en grå stein at de som manipulerer rett og slett mister interesse i deg siden du ikke biter på agnet.
Vær direkteHer er det viktig å gjøre det på en rolig, men kommandere måte. Spør hva de mente med det de sa og gjerne i plenum. Arrester dårlig oppførsel hver gang det forekommer slik at de vet at de ikke kan manipulere deg.
Hold deg unnaDette er nok det beste tipset hvis man har å gjøre med en person som ikke forandrer oppførsel over tid selv om man har testet ut flere ulike ting. Ingen liker å ha ekstra stress i livet.
Sett grenserSett grenser og overhold disse grensene. Innfør negative sanksjoner hvis de ikke klarer å respektere dine grenser slik at de lærer at de ikke kan manipulere deg.
Ha selvrespektStå på ditt og bevar selvrespekten din! Folk som manipulerer velger ofte ut de letteste ofrene, og det er gjerne folk med lavere selvtillit eller i sårbare posisjoner hvor de kan utnytte deg.
Vær uavhenigMed en gang du blir avhengig av manipulatoren eller tvunget til å ha noe med de å gjøre står de i en posisjon hvor de kan utnytte deg. Enten det er en sjef, noen du skylder penger eller tjenester etc.
Ikke isoler degDette er også utrolig viktig. Folk som manipulerer vil gjerne ha deg i en boble hvor du ikke har en stor omgangskrets, familie eller nære venner.

Slik vil de kunne utøve mer makt over deg uten at du har noen å prate med i tillegg til at det blir vanskeligere for deg å avslutte forholdet.

Har folk som manipulerer en personlighetsforstyrrelse?

Mange som manipulerer i overveldende grad lider av en eller annen form for personlighetsforstyrrelse. Det finnes flere ulike personlighetsforstyrrelser og ikke alle manipulerer i like stor grad.

Her er hoveddiagnosene når det kommer til ulike personlighetsforstyrrelsene ifølge diagnosesystemet ICD-10:

 • Paranoid personlighetsforstyrrelse
 • Schizoid personlighetsforstyrrelse
 • Dyssosial personlighetsforstyrrelse
 • Emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (inkludert borderline)
 • Dramatiserende personlighetsforstyrrelse
 • Tvangspreget personlighetsforstyrrelse
 • Engstelig/ unnvikende personlighetsforstyrrelse
 • Avhengig personlighetsforstyrrelse
 • Blandet personlighetsforstyrrelse
 • Uspesifikk personlighetsforstyrrelse
 • Somatiske og cerebral narsissisme
 • Grandios og sårbar narsissisme
 • Psykopater
 • Sosiopater

I mange av tilfellene vil de som bruker manipulasjon ikke ha fullblåste diagnoser, men kanskje trekk fra de ulike personlighetsforstyrrelsene.

Personlighetsforstyrrelser er et spekter og ikke svart/hvitt som de fleste tingene i livet.

De fleste evner nok å manipulere til en viss grad og i enkelte tilfeller, men enkelte mer enn andre, og da spesielt folk som lider av enkelte personlighetsforstyrrelser.

Har folk som manipulerer en personlighetsforstyrrelse? Mann med en mekanisk hjerne.

Oppsummering

Avslutningsvis vil jeg foreta en liten oppsummering slik at det blir lettere for deg å kjenne igjen disse 15 manipulasjonsteknikkene!

Det er utrolig viktig å skille mellom helt normale situasjoner, og vi er vel alle skyldige i å ha gjort noen av disse tingene en gang i blant uten å tenke noe mer over det.

Selv om noen velger å benytte noen av disse teknikkene vil det ikke alltid være fordi de driver med manipulasjon, men fordi livet er komplekst og det er ikke alltid man tar de riktige valgene.

Hvis du merker at disse tingene skjer kontinuerlig og konstant i forholdet i tillegg til at den du er usikker på om manipulerer deg bruker de fleste av disse manipulasjonsmetodene er det grunn til bekymring.

Jeg har selv vært utsatt for flere mennesker i løpet av livet i nære relasjoner som forhold, arbeid og andre sosiale instanser hvor jeg har måtte forholde meg til folk som manipulerer i stor grad og det er helt banalt.

Til slutt kan man begynne å betvile sin egen realitet og man vet aldri hva som er sant eller ikke samtidig som man ikke forstår hvorfor de velger å gjøre eller si ting da det ikke gir mening.

Hvis du har å gjøre med en mester manipulator som i tillegg muligens har en personlighetsforstyrrelse vil det ofte være lurt å distansere seg, men husk at du ikke må tilegne folk diagnoser du ikke vet om de har.

Det er kun kvalifisert personell som kan kvalifisere mennesker med en personlighetsforstyrrelse, men det kan være lett å overtenke hvis man opplever enorme mengder med manipulering.

Usikker på om forholdet går mot slutten? Her er 11 varseltegn på at forholdet muligens går mot slutten.

Ofte stilte spørsmål om manipulasjon i forhold

Hva er psykisk og emosjonell manipulasjon?

Det er en form for manipulasjon som skjer i form av følelser, ord og handlinger slik at du gjør som den andre personen vil.

Her prøver motparten å manipulere deg i form av disse tingene da det er vanskelig å manipulere noen fysisk og i mange tilfeller også ulovlig.

Hva er tvangskontroll?

Dette er en mer fysisk, men kan også forekomme psykisk og aggressiv form for manipulasjon gjennom vold, frykt, overvåkning, ultimatumer og trusler.

Dette kan for eksempel være om noen truer med vold, overvåker deg, nekter deg frihet og autonomi, begrense tilgang til ressurser etc.

Kan noen manipulere ved å innta offerrollen?

Ja, dette er en vanlig taktikk brukt av folk som manipulerer. De kan gjerne innta offerrollen og mange har ulike teknikker de benytter for å gjøre nettopp dette.

Selv om det er de som har gjort noe slemt vil de for eksempel benytte seg av reaktivt misbruk hvor de gjør deg så forbanna at du utagerer og sier noe stygt.

Slik vil de kunne innta offerrollen. De kan også bruke unnskyldninger som en dårlig oppvekst, tidligere forhold eller at de ikke vet bedre etc.

Er forhold med en manipulator toxic?

Ja, i stor grad er dette et veldig toxic forhold avhengig av hvor ofte dette forekommer og hvor graverende det er.

Enkelte av teknikkene manipulatorer bruker er utrolig toxic og destruktivt for den mentale helsen for motparten og kan også være økonomisk destruktivt da folk som manipulerer ofte gjør det for egen gevinst.

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Datingsider | Sammenlign og finn beste datingside i Norge
Logo